„Vă felicit pentru această distincție, care răsplătește curajul de necontestat de care ați dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că rezistențe mari și piedici mari se opun în lumea asta numai unei voințe mari. Sunteți un monument de jertfă și suferință, un simbol în viață al opoziției față de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de prețuirea mea și a generațiilor de astăzi. Vă rog să acceptați aceste decorații ca o modestă recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat. Deși înfățișați trei destine diferite, vă caracterizează, din nefericire, un numitor comun: acela că ați avut de îndurat de pe urma actelor dumneavoastră exemplare„, le-a spus Klaus Iohannis, celor trei foști deținuți politici pe care i-a decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
El a amintit că cei trei și-au sacrificat întreaga familie și întreaga viață, dar autoritățile comuniste nu au reușit să suprime demnitatea și credința lor în libertate.
„Avem datoria să transmitem aceste valori generațiilor de astăzi și celor care vin. Numai astfel putem evita, pe viitor, tendințele autoritare ori totalitare. În prima zi ca președinte al României, am decorat un fost deținut politic. Așa am ales să-mi încep mandatul, pentru că mi-am propus atunci și am promis că voi onora toate valorile din societatea românească. Iar foștii deținuți politici sunt un exemplu de altruism și tenacitate. Ați fost persecutați de Securitate și supuși unui regim inuman de detenție, dar ați continuat să luptați și să credeți cu tărie în adevăr și libertate„, a mai spus șeful statului.
El a subliniat că numele celor trei foști deținuți politici, precum și al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generațiile de astăzi nu trebuie date uitării întrucât acestea reprezintă „un exemplu de luptă contra nedreptăților și tiraniei”.
Elena Ion Arnăuțoiu a evocat suferințele familiei sale în timpul regimului comunist. „Dedic această decorație părinților și fraților mei. Mamei, Laurenția, și tatălui, învățător Ion Arnăuțoiu, din Nucșoara. Mama a stat vreo 10 ani în detenție, a murit în închisoarea din Miercurea Ciuc. Tata a fost condamnat 17 ani și murit în închisoarea de la Botoșani. Amândoi, depășiți de vârsta de 80 de ani. Fraților mei, Toma și Petre Arnăuțoiu, comandanții grupurilor de rezistență din munți, haiducii Muscelului de la Nucșoara care, după nouă ani petrecuți în munte, în frig și mizerie, au fost pârâți de cel mai bun prieten al lor, au fost judecați, condamnați la moarte și executați la Jilava. Împreună cu ei încă 14 persoane care au fost cu ei în munte”, a rememorat Elena Arnăuțoiu tragedia familiei sale.
Ea a amintit și că unul din frații săi, Ioan Arnăuțoiu, a murit în Al Doilea Război Mondial, în Crimeea, mormântul acestuia fiind necunoscut. „Ei merită cu prisosință această decorație și în plus de aceasta tuturor celor care au murit în lagăre și în închisori care au avut o credință deosebită. Nu ca să apere averea au plecat, ci ca să apere credința și demnitatea și libertatea poporului român. (…) Aș vrea ca urmașii noștri să nu uite istoria și să nu uite jertfa înaintașilor”, a adăugat Elena Ion Arnăuțoiu.