Dosarul Referendumului lasă urme grele şi în Ministerul de Interne. Klaus Iohannis a semnat decretul privind încheierea raporturilor de serviciu cu chestorul principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea.
Acesta a fost secretar de stat în MAI în 2012 şi a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu în Dosarul referendumului. Ioan Nicolae Căbulea ar fi dispus în 1 august ca şef al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor să întocmească actul oficial conform căruia MAI nu-şi poate „asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”. De asemenea, în 2 august, Căbulea a semnat adresa oficială către Curtea Constituţională prin care a transmis înscrisul menţionat, „care a fost întocmit din dispoziţia sa, prin încălcarea legislaţiei în materie”, potrivit procurorilor.
Preşedintele a semnat decretul pentru încetarea raporturilor de serviciu cu MAI şi pentru chestorul de poliţie Valentin Pescari, trimis în judecată de procurorii DNA în septembrie 2014 pentru luare de mită, când era şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş.
„La data de 4 octombrie 2011, inculpatul Pescari Valentin, chestor de poliţie, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, i-a pretins inculpatului Giurgea Teodor (…) să trimită 30 de autobasculante de câte 30 de tone cu pământ rezultat din decolmatarea unui pârâu, în vederea amenajării unei parcele de teren care aparţinea chestorului de poliţie”, potrivit DNA.
Chestorul principal de poliţie Lucian-Florin Guran, pentru care preşedintele a semnat decretul privind încheierea raporturilor de serviciu cu MAI, a fost decorat în februarie 2015, tot cu cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer.
De asemenea, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru încetarea raporturilor de serviciu cu MAI ale chestorului Ion Stoica, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.
Iohannis a mai semnat şi decretul privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Meran Eugen din Ministerul Afacerilor Interne.