Preşedintele Klaus Iohannis va promulga vineri legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la Colectiv.
„Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici. Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi (…) exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, preciza miercuri preşedintele, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
Cinci ani de la tragedia de la Colectiv. Justiţia încă nu a găsit niciun vinovat
Pe data de 30 noiembrie, la un concert prilejuit de lansarea unui nou album al trupei Goodbye to Gravity, 27 de tineri au murit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv, iar alţi 37 grav răniţi au decedat în următoarele luni. Evenimentele de la clubul bucureştean au dus la proteste de amploare, în urma cărora guvernul Ponta şi primarul sectorului 4 de la acea vreme, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.
La 5 ani de la tragicul eveniment, „dosarul Colectiv” se judecă încă la Curtea de Apel Bucureşti, după ce în prima instanţă Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.
Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Pompierii George Matei şi Antonina Radu au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. O altă funcţionară din Primărie primeşte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Curtea de Apel a programat termene în acest dosar până în luna decembrie, când se aşteaptă o decizie finală.
Citeşte şi: Cinci ani de la incediul de la Colectiv. Eugen Iancu: Decidenţii să-şi asume greşelile şi să înveţe din ele