Preşedintele Klaus Iohannis a depus luni, în Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989. Klaus Iohannis a păstrat un moment de reculegere, doar că momentul nu a fost lipsit de incidente.
Un bărbat aflat pe margine a început să scandeze lozinci împotriva şefului statului chiar după aşezarea coroanei de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor Revoluţiei.
În urmă cu 31 de ani, la 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român a decis organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Desfăşurarea mitingului a fost transmisă în direct la radio şi televiziune. Discursul lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari, constituite spontan. Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur mii de oameni au manifestat pentru democraţie şi împotriva dictaturii.
În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine au primit dispoziţie să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor, fiind înregistraţi morţi şi răniţi. De asemenea, numeroşi manifestanţi au fost arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis a apreciat că este nevoie ca vinovaţii de la Revoluţie să fie pedepsiţi.
„Să ne amintim că, acum 31 de ani, în numele libertății, românii au început dărâmarea comunismului. Conduși de dorința arzătoare de a elibera națiunea de sub un regim antiromânesc, ilegitim și criminal, cu piepturile goale și inimile pline de speranță, românii înfăptuiau sacrificiul suprem. Comunismul a fost învins pentru prima dată la Timișoara. Cu convingerea că gloanțele nu pot nimici idealurile și nu pot frânge visurile, sacrificiul timișorenilor a schimbat definitiv cursul istoriei. Un sacrificiu pe care suntem obligați să îl amintim și prețuim și pe care niciunul dintre noi nu trebuie să îl uite vreodată sau să îl pună la îndoială”, a transmis şeful statului, într-un mesaj transmis cu ocazia marcării a 31 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1989.
Klaus Iohannis precizează că „nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului”.