Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la o ceremonie organizată în Parcul Carol din Capitală, la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Ceremonia comemoreaza eroii căzuţi în timpul Primului Război Mondial, de Ziua Eroilor.
CITEŞTE ŞI: Guvernul a aprobat programul de ZIUA EROILOR. Ce manifestări vor avea loc în ţară şi în străinătate
Iohannis a transmis totodată un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor:
„Cu prilejul comemorării Zilei Eroilor, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către toţi cei care, cu preţul sacrificiului suprem, au apărat independenţa, integritatea şi suveranitatea României. Rămân, de asemenea, în memoria noastră cei care au plătit cu viaţa idealul de libertate al Revoluţiei Române din 1989. Îi comemorăm astăzi şi pe militarii căzuţi în teatrele de operaţii sau în alte misiuni pe teritoriul ori în afara ţării.
Aceşti eroi, cunoscuţi sau necunoscuţi, ne oferă peste timp cea mai preţioasă lecţie a dăruirii de sine în numele unui ideal suprem, acela de a-și servi patria. Exemplul lor de abnegaţie şi devotament, al felului în care şi-au slujit ţara necondiţionat, este unul demn de urmat de către generaţiile viitoare.
Avem datoria să nu le uităm niciodată sacrificiul şi să onorăm memoria celor care s-au jertfit pentru libertate, dreptate şi credinţă. Recunoştinţă veşnică Eroilor Neamului, Dumnezeu să-i odihnească în pace!”
De Ziua Înălțării Domnului (mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere) celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătorește anul acesta la 21 mai.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.
În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului XX aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.
Un rol important în omagierea eroilor căzuți la datorie l-a avut Societatea ”Mormintele Eroilor Căzuți în Război” (înființată în 1919) și transformată ulterior, în 1927, în Societatea ”Cultul Eroilor”. Datorită acestei organizații, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit ”Așezământul Național Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasă, manifestată inclusiv prin construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în aproape toate localitățile țării.
Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative a menținut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.
După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.
La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată ”Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.
Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept Sărbătoare Națională a poporului român.