Şeful statului Klaus Iohannis a discutat la telefon cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski în care a reiterat faptul că România susţine suveranitatea şi integralitatea teritorială a Ucrainei şi este dispusă să ofere asistenţă umanitară, în contextul agresiunii militare a Rusiei.
„Am avut o convorbire telefonică cu preşedintele Zelenski pentru a îl asigura că România este solidară şi susţine suveranitarea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa agresiunii militare iresponsabile din partea Rusiei. Ne vom coordona cu partenerii noştri pentru a sprijini Ucraina prin intermediul asistenţei umanitare”, a scris Klaus Iohannis, joi pe Twitter.
Preşedintele Klaus Iohannis şi liderii celor două Camere ale Parlamentului, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, au discutat, la Cotroceni, despre convocarea unei şedinţe speciale a Parlamentului pe tema războiului din Ucraina declanşat de Federaţia Rusă, susţin surse politice pentru News.ro.
Parlamentul va adopta săptămâna viitoare o declaraţie prin care va condamna agresiunea militară rusă în Ucraina. În textul declaraţiei vor fi menţionate şi sancţiunile financiare pe care SUA şi UE le vor impune asupra Rusiei, susţin sursele citate.
De asemenea, toţi liderii coaliţiei de guvernare vor semna o declaraţie comună prin care îşi vor declara solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi vor condamna faptul că Federaţia Rusă nu respectă dreptul internaţional.
Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că nu se impune decretarea stării de urgenţă pe teritoriul ţării noastre, deşi conflictul din Ucraina se întinde până aproape de graniţa României, potrivit surselor din coaliţia de guvernare.
Parlamentul avea deja programată încă de marţi o şedinţă, în 1 martie, pentru a adopta o declaraţie politică de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune. Preşedintele a reluat afirmaţia potrivit căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa, adăugând că România nu va fi atrasa în conflictul militar din Ucraina. De asemenea, Iohannis a anunţat că România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina. ”Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a conchis el.
”Din păcate, în această dimineaţă, Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă şi complet ilegală a violenţei armate masive împotriva unui stat independent şi suveran.
Astăzi, la eforturile comunităţii internaţionale pentru menţinerea păcii şi dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc oraşele şi obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federaţia Rusă a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, şi întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil. România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală şi neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi omeneşti. În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană şi întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomaţia să prevaleze. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat şi european şi a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situaţiei de la graniţele Ucrainei. Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea raţiunii să învingă. Singura soluţie de a depăşi cu bine această gravă criză este cea diplomatică”, a afirmat preşedintele.
Război din Ucraina. Rusia pregăteşte exerciţii militare în Transnistria, la graniţa cu Moldova
El a dat asigurări că ”niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale„.
”România beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile. Statutul de membru NATO şi al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejaţi în faţa oricărei potenţiale agresiuni.
Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României şi aliaţii noştri internaţionali, pentru ca securitatea şi siguranţa cetăţenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a dat asigurări preşedintele.
El a amintit că, încă din 26 ianuarie, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, au fost analizate toate scenariile posibile şi a luat măsurile necesare pentru a fi pregătiţi indiferent de evoluţia situaţiei şi că în cadrul şedinţei de joi a CSAT au fost discutate despre ultimele evoluţii şi măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situaţii de criză majoră.