”Mă aflu astăzi aici, la Ierusalim, din dorinţa de a intensifica relaţia bilaterală dintre România şi Israel, două state unite de o prietenie solidă, care a rezistat de-a lungul timpului, în ciuda provocărilor de natură internă sau externă. Importanţa specială pe care o acordăm parteneriatului nostru a fost demonstrată cu numeroase ocazii”, a spus Iohannis în cadrul declaraţiei de presă susţinută împreună cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Klaus Iohannis a mulţumit Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv. ”Vă mulţumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare”, a subliniat şeful statului.
Preşedintele a detaliat agenda discuţiilor pe care cei doi oficiali urmau să o aibă.
”Vom discuta, desigur, şi despre cele mai noi evoluţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Procesul de Pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a ţării noastre. România susţine «soluţia celor două state» şi, foarte important, o soluţionare paşnică. De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluţie politică pentru situaţia din Siria, unde sute de mii de oameni inocenţi suferă de pe urma războiului. Un alt subiect de pe agenda discuţiilor este provocarea generată de fenomenul migraţionist, la nivelul Uniunii Europene. Vom discuta şi despre nevoia unui efort al întregii comunităţi internaţionale în lupta împotriva terorismului. România este şi vrea să facă parte din această comunitate, luptând împotriva terorismului”, a afirmat Iohannis.
Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor va fi abordat şi subiectul israelienilor care au emigrat din România. ”Cred cu tărie în potenţialul acestora de a fi în continuarea o forţă catalizatoare în dezvoltarea parteneriatului nostru. Este foarte emoţionant modul în care aceşti oameni vorbesc despre România şi despre copilăria petrecută acolo”, a adăugat Klaus Iohannis.
Preşedintele a anunţat că marţi va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem – ”un loc simbolic, care omagiază memoria trecutului, comemorând milioanele de evrei care au murit în acele momente întunecate din istoria umanităţii”. ”Revenirea în actualitate a antisemitismului pe plan european şi internaţional necesită un răspuns adecvat. Consider că educaţia este un instrument esenţial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să conducă la cunoaştere adecvată a realităţilor istorice care au generat acele acte abominabile”, a conchis şeful statului.