Președintele Klaus Iohannis a participat joi, 17 octombrie, la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au fost legate de situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene și gestionarea migrației, conform Administrației Prezidențiale.
Pe lângă aceste subiecte, agenda liderilor europeni a inclus discuții privind Republica Moldova, Georgia, susținerea sistemului multilateral și a ordinii internaționale bazate pe reguli, prețurile ridicate în domeniul energiei, precum și alte teme legate de relațiile externe ale UE.
Președintele Iohannis a evidențiat de ce UE trebuie să rămână focalizată pe sprijinul Ucrainei, pe palierele politic, militar și economic. Klaus Iohannis a subliniat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei pentru exportul de cereale și a denunțat atacurile rusești asupra porturilor ucrainene și a navelor comerciale, care afectează securitatea alimentară.
De asemenea, președintele a tras un semnal de alarmă cu privire la nevoia sprijinirii Ucrainei și Moldovei în domeniul energetic, inclusiv prin avansarea interconectivității celor două state cu UE.
Citește și : EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, întrebat de ce nu e ”mai clonțos”: Ce, suntem la Hollywood aici? Hai să construim țara asta
Referitor la contextul din Orientul Mijlociu, președintele a susținut că trebuie ca UE să rămână fermă în a contribui la o încetare imediată a ostilităților din Gaza și Liban, iar în legătură cu Israelul, a susținut că are dreptul la securitate și apărare însă că trebuie ca situația să se îndrepte spre o pace justă, durabilă și cuprinzătoare. Iohannis a amintit și de sprijinul umanitar pe care România l-a oferit populației din Gaza și Liban.
Cu privire la economie, președintele a spus că este important să se gestioneze provocările identificate în cadrul Raportului Letta și Raportului Draghi și a pledat pentru o abordare integrată a eforturilor de stimulare a competitivității europene.
Citește și : Sondaj CURS. Ce spun românii despre căderea Guvernului înainte de alegeri. Cum comentează cazul Dianei Şoşoacă
De asemenea, a precizat că este necesară reducerea poverii administrative și asigurarea unui mediu concurențial echitabil la nivelul UE, abordarea prețurilor ridicate la energie ți avansarea în direcția Uniunii Energiei, precum și abordarea viitorului sectoarelor industriale tradiționale și inovarea acestora.
Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru abordarea cauzelor migrației, combaterea traficului de migranți și a accelerării migranților ilegali, dar a și reconfirmat angajamentul României pentru implementarea Pactului privind migrația și azilul.
În final, președintele a pledat pentru susținerea Republicii Moldova de către UE, mai ales în contextul în care aici se vor desfășura alegeri prezidențiale, susținând că sprijinul european pentru Moldova trebuie realizat prin toate mijloacele necesare.