Orice persoană care se consideră vătămată poate apela la instanță! Potrivit legii iniţiate de senatorii Robert Cazanciuc (PSD), Daniel Fenechiu (PNL), Cseke Attila (UDMR) şi George Dircă (USR), orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei Direcţiei de Sănătate Publică, acţiune la judecătorie, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
Actul normativ stipulează că apelul se soluţionează de secţia civilă a tribunalului într-un termen ce nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei
„Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin.(3) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinta ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.
Dispoziţiile legii sunt aplicabile şi proceselor în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a acesteia. Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi.
De asemenea, actul normativ prevede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă în complet de 5 judecători constituit în cadrul secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.
Apelul este soluţionat de secţia civilă a tribunalului, într-un termen care nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei. Dispoziţiile acestei legi se aplică şi proceselor în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii.
„Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi”, mai arată actul normativ.