Klaus Iohannis a promulgat legea alimentelor. Potrivit noilor reglementări, magazinele alimentare sunt obligate să vândă produsele apropiate de expirare la prețuri reduse și să doneze alimentele nevândute. Astfel, consumatorii pot beneficia de prețuri reduse pentru produsele care se apropie de data limită de consum. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi de până la 20.000 de lei.
Citeşte şi: Creşte salariul minim în România, este ordin de la Bruxelles. Ajutor financiar pentru 1,6 milioane de români
Alimentele care nu mai sunt potrivite pentru consumul uman trebuie să fie donate către adăposturi pentru animale sau să fie reciclate ca și compost sau biogaz, în conformitate cu noile prevederi legale. Aceste măsuri completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare și vizează organizarea la nivel național a activității operatorilor economici din sectorul agro-alimentar, precum și implementarea de măsuri pentru reintroducerea alimentelor în circuitul economic și distribuirea către persoanele defavorizate.
În cazul nerespectării acestor reglementări, sancțiunile financiare pot ajunge între 10.000 și 20.000 de lei. De asemenea, restaurantele și cantinele sunt incluse în aceste prevederi, fiind obligate să gestioneze alimentele în mod responsabil și să contribuie la reducerea risipei alimentare.
Citeşte şi: Ora de vară 2024. Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum
Restaurantele și cantinele sunt, de asemenea, incluse în aceste prevederi. Potrivit stiripesurse.ro, deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, a explicat totul despre această lege.
„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a declarat Diana Buzoianu, deputatp USR, coiniţiatoare a proiectului de lege.