Traian Băsescu preciza în cererea de reexaminare „că nu se justifică dispoziții (n.r. din ordonanță) de natură să îngrădească libertatea radiodifuzorilor de a vinde așa cum doresc propriul spațiu publicitar”. El a atras atenția că „textul e o ingerință nejustificată în activitatea comercială a radiodifuzorilor” și că „într-o societate democratică nu este de dorit monopolul televiziunilor mari asupra prețurilor în materie de publicitate”.
Senatul, în calitate de Cameră decizională, a decis să accepte cererea de reexaminare și a adoptat unele amendamente care prevăd că achiziționarea de spațiu publicitar televizat de către beneficiar se poate face fie direct de la radiodifuzor, fie printr-un intermediar.
De asemenea, senatorii au stabilit că, în cazul în care achiziționarea spațiului publicitar televizat se face printr-un intermediar, contractele vor fi tripartite la cererea oricăreia dintre părți. Radiodifuzorul va emite către beneficiarul publicității televizate sau, după caz, către intermediar facturi aferente achiziționării de spațiu publicitar televizat în care va fi evidențiat orice rabat sau avantaj tarifar, indiferent de natura acestuia, acordat de către radiodifuzor, conform contractului.
Potrivit formei adoptate de Senat, în cazul contractelor tripartite, intermediarul va emite facturi aferente serviciilor de intermediere corespunzătoare prevederilor contractului. Intermediarii nu pot primi altă plată sau contraprestație decât cea pentru remunerarea serviciilor prestate și nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului.
Tot marți, președintele Iohannis a semnat decretele privind eliberarea din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a Gheorghiței Luțac și a Vioricăi Iancu, pe motiv de pensionare.
Șeful statului a semnat și decretele privind promulgarea:
* Legii pentru aprobarea OUG nr. 86/ 2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
* Legii privind ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, semnat la Chișinău la 10 decembrie 2013, la Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București la 27 aprilie 2010;
* Legii pentru ratificarea Protocolului semnat de România la Varșovia, la 25 noiembrie 2014, privind modificarea Convenției privind organizarea și activitatea Băncii Internaționale de Cooperare Economică (cu modificările aduse prin protocoalele din 18 decembrie 1970, 23 noiembrie 1977 și 18 decembrie 1990) și a Statutului Băncii Internaționale de Cooperare Economică (cu modificările aduse prin protocoalele din 18 decembrie 1970, 23 noiembrie 1977 și 18 decembrie 1990), semnate la Moscova, la 22 octombrie 1963;
* Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții;
* Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/ 2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal;
* Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 5/ 2015 pentru modificarea unor termene prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravențiilor și a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 18/ 2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Citeşte şi Klaus Iohannis a promulgat legea voucherelor de vacanţă. De câţi bani puteţi beneficia