Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea prin care părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani.
Proiectul de lege, depus de USR în iunie 2022, modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinţii să aibă dreptul la concediu şi indemnizaţie.
”Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, se arată în proiectul devenit lege.
Klaus Iohannis, lovitură devastatoare pentru AUR. Preşedintele României a promulgat legea!
”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinţi şi de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declaraţii, în condiţiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să îşi aibă alături părintele şi la 7 ani, şi la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinţii şi copiii au nevoie”, declara senatorul USR Alexandru Robert Zob, unul din iniţiatori.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.
USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită legile Educaţiei în Parlament, după ce sesizarea formaţiunii la CCR a fost respinsă
USR a solicitat miercuri preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legile Educaţiei, pentru a corecta prevederile propuse de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care discriminează între elevi, baronizează universităţile şi protejează plagiatorii, anunţă formaţiunea într-un comunicat. CCR a decis, miercuri, că legile educaţiei naţionale sunt constituţionale şi a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei pe proiectele de lege.
E oficial! Klaus Iohannis a decis. Se schimbă regulile privind ocuparea posturilor publice
Apelul USR vine ca urmarea a deciziei Curţii Constituţionale de astăzi, prin care au fost respinse sesizările de neconstituţionalitate depuse de USR şi Forţa Dreptei la Legile Educaţiei, care reclamau vicierea procedurii care a stat la baza adoptării proiectelor de lege, examenul paralel de admitere la liceu, prevederile privind transportul elevilor, exmatricularea elevilor în timpul învăţământului obligatoriu, se arată în comunicat.
Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, avertizează că dacă legile Educaţiei vor fi promulgate în forma actuală, ele vor produce grave disfuncţionalităţi în sistem, generaţii polarizate social, rate mai mari de excluziune şi abandon. ”Deşi CCR a considerat că nu au hibe de constituţionalitate, aceste legi pică toate celelalte examene posibile – criterii tehnice, criterii OECD sau UNICEF, examenul bunului-simţ, examenul specialiştilor, examenul consensului social – fiind respinse de toate grupurile sociale.”, spune senatorul.
În acest context, USR cere ministrului Educaţiei ca noul examen de admitere la liceu – criticat de absolut toată lumea – să fie pilotat în cât mai puţine licee şi doar cu experţi internaţionali, iar dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, să se renunţe la acest examen paralel de admitere la liceu.
La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei pentru învăţământ din Senat, atrage atenţia că actuala generaţie de elevi, care zilele acestea susţine probele de evaluare naţională, este „generaţia proiectului România Educată”, generaţie din care 20.000 de elevi nu au intrat în examen, ceea ce este catastrofal din punct de vedere al eficienţei actului educaţional.
”USR va continua să monitorizeze ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie şi să pregătim soluţii corecte. Vom monitoriza sutele de ordine de ministru subsecvente Legilor Educaţiei, pentru că şi acolo lucrurile pot fi reglementate în mod greşit şi să creăm mai multe probleme decât soluţii”, arată Silvia Dinică.
CCR a respins miercuri ca neîntemeiate sesizările depuse de USR şi Forţa Dreptei pe legile educaţiei naţionale, a anunţat instituţia.