Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 28 aprilie 2022, mai multe decrete:
– Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 170/21.04.2021);
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de Lege privind modificarea art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Tichete de masă 2022. Schimbări importante pentru români: banii vor intra direct pe card
Au fost înregistrate 198 de voturi favorabile, 56 împotrivă şi 22 abţineri. Prin acest proiect de lege, au fost adăugate mai multe localităţi pentru persoanele care pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
Potrivit proiectului, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în localităţile Brăila, Tichileşti şi Chiţcani din judeţul Brăila, Halchiu şi Satu Nou din judeţul Braşov, Işalniţa din judeţul Dolj, Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita,Vaţa de Jos şi Rachitova din judeţul Hunedoara, Borşa din judeţul Maramureş şi Tulcea din judeţul Tulcea beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, potrivit Agerpres.
Pensii 2022. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani după recalculare. Anunţul momentului
De asemenea, Iohannis a mai promulgat și următoarele decrete:
– Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 13 alin. (1) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri (PL-x 580/07.12.2021);
– Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Cluj-Napoca a doamnei Felicia Mircea – pensionare;
– Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 4 București a domnului Dumitru Silviu Giurchița – pensionare;
– Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea a doamnei Smaranda-Maria Floricioiu – pensionare.
Autoritățile publice își vor putea cumpăra mașini mai scumpe. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Astfel, instituțiile statului își vor putea cumpăra mașini mai scumpe, comparativ cu anul trecut, potrivit Digi24.
Actul normativ adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii martie a fost promulgat miercuri de către șeful statului și modifică articolul 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.
În Ordonanţa 80/2001 este stabilit un plafon de 18.000 de euro, faţă de 23.000 cât prevede legea.
„Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme (…) cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A. calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie”.
Legea mai prevede şi introducerea Autorităţii Electorale Permanente, ca autoritate cu competenţă generală în materie electorală, în rândul autorităţilor şi instituţiilor care sunt exceptate de la plafonarea valorilor prevăzute de OG nr. 80/2001.
De asemenea, „prin excepţie, misiunile diplomatice ale României din străinătate pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe bază de memorandum aprobat de Guvern”.
O altă excepţie se referă la societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului, care vor putea achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro, inclusiv TVA, dar nu mai mare de 30.000 de euro.