Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede ca titlurile de călătorie eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate, pentru a se întoarce în ţară, să poată fi şi în format electronic, cu semnătură electronică calificată.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare. Iniţiativa vizează modificarea Legii nr. 248/2005, astfel încât titlul de călătorie să fie eliberat şi în format electronic, semnat cu semnătură electronică calificată şi asimilat înscrisurilor autentice.
De asemenea, legea vizează dezvoltarea capacităţii tehnice a misiunilor diplomatice şi a secţiilor consulare ale României pentru primirea şi recunoaşterea electronică a documentelor/certificatelor/atestatelor eliberate de autorităţile publice din statele membre UE, precum şi dezvoltarea capacităţii tehnice pentru programarea electronică a cetăţenilor români la misiunile diplomatice şi la secţiile consulare ale României în scopul accesării serviciilor consulare care necesită prezenţa fizică a acestora.
„Titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se întoarcă în ţară”, prevede legea promulgată de către Klaus Iohannis.
Titlul de călătorie eliberat în formă electronică este semnat cu semnătură electronică calificată şi este asimilat înscrisurilor autentice, mai indică sursa citată.
Crăciun 2023. Va fi blocaj în vămi şi pe aeroporturi, 79% dintre românii din Diaspora vin în ţară
„În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Afacerilor Externe dezvoltă capacităţile tehnice ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru programarea electronică a cetăţenilor români în scopul accesării serviciilor consulare, precum şi pentru primirea şi recunoaşterea certificatelor, atestatelor şi altor documente în format electronic eliberate de autorităţile publice din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European”, mai indică sursa citată.
Pe 14 martie, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor din 22 noiembrie a fost decizional.