Klaus Iohannis a semnat vineri următoarele decrete de promulgare, conform Administraţiei Prezidenţiale:
„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19;
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19;
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19″, se arată pe site-ul administraţiei prezidenţiale.
Cele trei acte normative precizează că „în cazul nerespectării de către beneficiari a condiţiilor prevăzute, aceştia sunt obligaţi la restituirea contravalorii ajutorului de stat, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data încasării acestuia până la data recuperării integrale.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Legea are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în cursul anului 2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. De asemenea, este vizată creşterea ritmului de restituire a taxelor auto, respectiv taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa 3 pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. În plus, este abrogat alin. (5) al art. 122 din Codul fiscal, care se referă la depunerea declaraţiei unice pe venit doar în format electronic. În acelaşi timp, este asigurată acoperirea sumelor aferente plăţii influenţelor financiare determinate de creşterile salariale ale personalului încadrat în unităţile sanitare publice.
OUG prevede că unităţile administrativ- teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 de lei, pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie. Actul normativ stabileşte şi condiţiile respectivelor împrumuturi.
Conform textului ordonanţei de urgenţă, pentru personalul din unităţile sanitare publice aflate în relaţie cu casele de asigurări de sănătate, că influenţele financiare determinate de creşterile salariale se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Senatul a adoptat proiectul de lege pe 26 iunie 2019, ca prim for sesizat, iar Camera a votat decizional pe 17 februarie 2021.