Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii

Administrația prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri mai multe decrete.
Filip Stan
30 mart. 2022, 12:36
Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii

Klaus Iohannis a semnat miercuri mai multe decrete. Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (PL-x 32/09.02.2022);

Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 5 din Decretul-lege nr.118/1990, în sensul extinderii sferei beneficiarilor actului normativ de bază, prin includerea unei noi categorii, respectiv copiii minori la data la care unul dintre părinţii lor fireşti era căsătorit cu o persoană aflată într-una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), care au crescut într-o asemenea familie, urmărindu-se acordarea unei indemnizaţii lunare şi pentru această categorie de urmaşi.

„Această iniţiativă legislativă vine să corecteze, să facă o reparaţie privind o discriminare rămasă în actuala lege privind urmaşii victimelor comunismului, foştilor deţinuţi politic, a oamenilor decedaţi din cauza agresiunii sistemului. Iniţiativa vine să deschidă, de fapt, drepturile, beneficiile pe care urmaşii le primesc şi copiii lor nebiologici ai victimelor comunismului. Aşadar, trebuie să votăm această lege, este vorba de un impact aproximativ de 150 de persoane, dar repară o inechitate care exista în forma actuală. Grupul USR PLUS va vota pentru”, a precizat senatorul USR Irineu Darău, în momentul când Senatul a votat proiectul de lege.

Volodimir Zelenski a negociat cu Klaus Iohannis. Decizia care-l va înfuria pe Putin

Ce a mai semnat Klaus Iohannis:

Decret privind promulgarea Legii pentru anularea unor obligații fiscale şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 583/07.12.2021);

Actul normativ are ca obiect de reglementare anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii în altă localitate, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Pe 2 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege al PNL  pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, prin care se rezolvă o problemă rămasă în suspensie încă de acum şapte ani, a precizat atunci deputatul liberal Cristina Burciu, într-un comunicat de presă.
Concret, legea iniţiată de parlamentarii PNL are ca obiect de reglementare anularea unor obligaţii fiscale, precum şi modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr.16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, mai spune sursa citată.

Actul normativ vizează, printre altele, anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emise şi comunicate contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, de către angajaţi ai angajatorilor români care şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentului proiect şi neachitate.

Practic, după promulgarea şi intrarea în vigoare a acestei legi, transportatorilor nu li se vor mai impozita diurna şi, în plus, diurnele impozitate în perioada 2015-2020 vor fi amnistiate.

„Consider lăudabil faptul că, pe lângă amnistia fiscală pentru diurne, noua lege va clarifica în mod echitabil legislaţia fiscală, în cazul delegării, detaşării şi deplasării în străinătate a angajaţilor. Pe fondul aportului direct la creşterea economiei naţionale, sectorul prestărilor de servicii şi transporturilor este în prezent esenţial pentru România. Proiectul de lege propus de parlamentarii liberali vine în sprijinul angajaţilor, prin reglementarea cadrului legal predictibil privind prestaţiile suplimentare primite de angajaţi în baza clauzei de mobilitate. Astfel, vor fi acoperi diurnele netaxabile reîncadrate de organismele financiare, din iulie 2015 şi până în prezent, în venituri salariale taxabile. Salut votul covârşitor al acestui act normativ îndelung aşteptat de beneficiari, în majoritate din domeniul construcţiilor, transporturilor rutiere şi comerţului, cu atât mai mult cu cât impozitarea diurnelor era extrem de dificil de suportat de către agenţii economici de profil, mai ales în ultimii doi ani ai pandemiei”, a afirmat Cristina Burciu.

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate (PL-x 610/20.12.2021);

Veste bună pentru milioane de români. Voucherele de de 250 RON au fost aprobate de UE
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 7/01.02.2022).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară