Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii

Administrația prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri mai multe decrete.
Filip Stan
30 mart. 2022, 12:36
Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii

Klaus Iohannis a semnat miercuri mai multe decrete. Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (PL-x 32/09.02.2022);

Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 5 din Decretul-lege nr.118/1990, în sensul extinderii sferei beneficiarilor actului normativ de bază, prin includerea unei noi categorii, respectiv copiii minori la data la care unul dintre părinţii lor fireşti era căsătorit cu o persoană aflată într-una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), care au crescut într-o asemenea familie, urmărindu-se acordarea unei indemnizaţii lunare şi pentru această categorie de urmaşi.

„Această iniţiativă legislativă vine să corecteze, să facă o reparaţie privind o discriminare rămasă în actuala lege privind urmaşii victimelor comunismului, foştilor deţinuţi politic, a oamenilor decedaţi din cauza agresiunii sistemului. Iniţiativa vine să deschidă, de fapt, drepturile, beneficiile pe care urmaşii le primesc şi copiii lor nebiologici ai victimelor comunismului. Aşadar, trebuie să votăm această lege, este vorba de un impact aproximativ de 150 de persoane, dar repară o inechitate care exista în forma actuală. Grupul USR PLUS va vota pentru”, a precizat senatorul USR Irineu Darău, în momentul când Senatul a votat proiectul de lege.

Volodimir Zelenski a negociat cu Klaus Iohannis. Decizia care-l va înfuria pe Putin

Ce a mai semnat Klaus Iohannis:

Decret privind promulgarea Legii pentru anularea unor obligații fiscale şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 583/07.12.2021);

Actul normativ are ca obiect de reglementare anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii în altă localitate, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Pe 2 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege al PNL  pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea unor acte normative, prin care se rezolvă o problemă rămasă în suspensie încă de acum şapte ani, a precizat atunci deputatul liberal Cristina Burciu, într-un comunicat de presă.
Concret, legea iniţiată de parlamentarii PNL are ca obiect de reglementare anularea unor obligaţii fiscale, precum şi modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr.16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, mai spune sursa citată.

Actul normativ vizează, printre altele, anularea diferenţelor de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emise şi comunicate contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor reprezentând indemnizaţii sau orice alte sume de aceeaşi natură, primite pe perioada delegării, detaşării sau desfăşurării activităţii pe teritoriul altei ţări, de către angajaţi ai angajatorilor români care şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul altei ţări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentului proiect şi neachitate.

Practic, după promulgarea şi intrarea în vigoare a acestei legi, transportatorilor nu li se vor mai impozita diurna şi, în plus, diurnele impozitate în perioada 2015-2020 vor fi amnistiate.

„Consider lăudabil faptul că, pe lângă amnistia fiscală pentru diurne, noua lege va clarifica în mod echitabil legislaţia fiscală, în cazul delegării, detaşării şi deplasării în străinătate a angajaţilor. Pe fondul aportului direct la creşterea economiei naţionale, sectorul prestărilor de servicii şi transporturilor este în prezent esenţial pentru România. Proiectul de lege propus de parlamentarii liberali vine în sprijinul angajaţilor, prin reglementarea cadrului legal predictibil privind prestaţiile suplimentare primite de angajaţi în baza clauzei de mobilitate. Astfel, vor fi acoperi diurnele netaxabile reîncadrate de organismele financiare, din iulie 2015 şi până în prezent, în venituri salariale taxabile. Salut votul covârşitor al acestui act normativ îndelung aşteptat de beneficiari, în majoritate din domeniul construcţiilor, transporturilor rutiere şi comerţului, cu atât mai mult cu cât impozitarea diurnelor era extrem de dificil de suportat de către agenţii economici de profil, mai ales în ultimii doi ani ai pandemiei”, a afirmat Cristina Burciu.

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate (PL-x 610/20.12.2021);

Veste bună pentru milioane de români. Voucherele de de 250 RON au fost aprobate de UE
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 7/01.02.2022).

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul preşedinte
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Vacanța, un lux în 2025. Românii vor plăti mai mult și în Bulgaria
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Pensii mai mari cu 200 de lei pentru acești pensionari! Sumele de bani vor fi livrate într-o săptămână
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Trump amenință cu „bombardamente cum lumea n-a mai văzut”. Rusia reacționează: „E o rețetă pentru dezastru!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred