Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea art. 4 din Legea nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”. Modificarea legislativă vizează chiar eliminarea acestui ultim obstacol, în vederea continuării şi finalizării acestor obiective de investiţii, şi anume compensarea terenurilor.
Legea prevede scoaterea definitivă din fondul forestier proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale sau din circuitul agricol a terenurilor pe care se amplasează obiectivele destinate acţiunilor prevăzute la art. 3 lit. d) – f), necesare realizării Programului naţional de dezvoltare a turismului «Schi în România», pentru obiective al căror beneficiar este o unitate administrativ-teritorială şi/sau asociaţie de dezvoltare intercomunitară, se face cu exceptarea de la plata tarifelor prevăzute la art. 92 alin. (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată.
Schimbarea destinaţiei obiectivelor destinate acţiunilor necesare realizării Programului naţional de dezvoltare a turismului «Schi în România» pe terenul care a făcut obiectul scoaterii definitive din fondul forestier naţional, precum şi nerealizarea acestor obiective în termen de 10 ani determină abrogarea hotărârii de Guvern prin care s-a dispus scoaterea definitivă şi aducerea la starea iniţială a terenului scos din fondul forestier pe cheltuiala beneficiarului aprobării sau, dacă acest lucru nu este posibil, unitatea administrativ teritorială sau Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară realizează compensarea cu teren în echivalent ca suprafaţă şi bonitate.”
Deputatul Vetuţa Stănescu afirma, în dezbaterile din Parlament, că modificarea legislativă vizează chiar eliminarea acestui ultim obstacol, în vederea continuării şi finalizării acestor obiective de investiţii, şi anume compensarea terenurilor.
”Programul naţional „Schi în România” cuprinde 22 de judeţe şi şi-a propus încă de la început susţinerea şi dezvoltarea durabilă a turismului montan. Programul este aprobat şi reglementat prin Legea nr. 526/2003, iar de la adoptare a suferit mai multe modificări. Sigur că modificările au venit în sensul uşurării extragerii din domeniul forestier a suprafeţelor necesare investiţiilor. Unităţile administrativ-teritoriale angrenate în acest proiect au început să deruleze programul, dar s-au lovit de imposibilitatea de scoatere din domeniul forestier a suprafeţelor necesare realizării investiţiilor. Modificarea legislativă pe care o propunem vizează chiar eliminarea acestui ultim obstacol, în vederea continuării şi finalizării acestor obiective de investiţii, şi anume compensarea terenurilor. Acest lucru îl putem realiza tocmai prin modificarea şi completarea art. 4 din Legea nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului în România „Schi în România”, spunea aceasta.