Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Filip Stan
27 iun. 2023, 13:30
Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Pe 29 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.

Actul normativ e are ca obiect de reglementare stabilirea regimului juridic privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud, denumită Platforma de cloud guvernamental, destinată utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice.

Klaus Iohannis, oaspete de lux alături de șefii NATO. Președintele, convocat pentru susținerea Ucrainei
Legea vizează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental.

Autoritățile centrale și locale vor folosi Cloudul guvernamental, conform legii promulgate de Klaus Iohannis

Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud.

Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, conform legioi promulgate de Klaus Iohannis.

Pe 14 iunie, Curtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitoare la prevederile Legii pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Astfel, legea este constituţională, potrivit deciziei CCR.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care e înfiinţată Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind înfiinţarea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnică Bucureşti, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti, potrivit news.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ superior – „Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti”, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, personalul didactic şi nedidactic din universităţile care fuzionează este prelaut prin transfer în interesul serviciului de către Politehnica Bucureşti.

Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare
De asemenea, Politehnica Bucureşti preia studenţii şi studenţii doctoranzi înmatriculaţi, după caz, la programele de studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, precum şi cursanţii înmatriculaţi la programele de studii postuniversitare, organizate, în condiţiile legii, de la universităţile care fuzionează. Studenţii îşi păstrează drepturile şi creditele obţinute anterior fuziunii.

Totodată, Politehnica Bucureşti preia şi preşcolarii, şcolarii şi elevii de la structurile de învăţământ preuniversitar organizate în cadrul universităţilor care fuzionează.

Politehnica Bucureşti, ca instituţie de învăţământ superior de stat, este finanţată din fonduri publice, venituri proprii şi din alte surse, potrivit legii. Toate resursele de finanţare ale universităţii se constituie ca venituri proprii.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești bune pentru cei care dețin terenuri și au case construite. Se aplică și celor făcute înainte de 1990. Legea s-a modificat, vor scăpa de o mare bătaie de cap
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
Escrocherie cu cercei magnetici de slăbit. Ce spun medicii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii