Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Filip Stan
27 iun. 2023, 13:30
Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Pe 29 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.

Actul normativ e are ca obiect de reglementare stabilirea regimului juridic privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud, denumită Platforma de cloud guvernamental, destinată utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice.

Klaus Iohannis, oaspete de lux alături de șefii NATO. Președintele, convocat pentru susținerea Ucrainei
Legea vizează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental.

Autoritățile centrale și locale vor folosi Cloudul guvernamental, conform legii promulgate de Klaus Iohannis

Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud.

Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, conform legioi promulgate de Klaus Iohannis.

Pe 14 iunie, Curtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitoare la prevederile Legii pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Astfel, legea este constituţională, potrivit deciziei CCR.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care e înfiinţată Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind înfiinţarea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnică Bucureşti, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti, potrivit news.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ superior – „Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti”, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, personalul didactic şi nedidactic din universităţile care fuzionează este prelaut prin transfer în interesul serviciului de către Politehnica Bucureşti.

Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare
De asemenea, Politehnica Bucureşti preia studenţii şi studenţii doctoranzi înmatriculaţi, după caz, la programele de studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, precum şi cursanţii înmatriculaţi la programele de studii postuniversitare, organizate, în condiţiile legii, de la universităţile care fuzionează. Studenţii îşi păstrează drepturile şi creditele obţinute anterior fuziunii.

Totodată, Politehnica Bucureşti preia şi preşcolarii, şcolarii şi elevii de la structurile de învăţământ preuniversitar organizate în cadrul universităţilor care fuzionează.

Politehnica Bucureşti, ca instituţie de învăţământ superior de stat, este finanţată din fonduri publice, venituri proprii şi din alte surse, potrivit legii. Toate resursele de finanţare ale universităţii se constituie ca venituri proprii.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București