Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Filip Stan
27 iun. 2023, 13:30
Klaus Iohannis a semnat în urmă cu puţin timp. Legea care va produce revoluţie în România este în drum spre Monitorul Oficial

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Legea are drept scop reducerea birocrației din România prin inteconectarea bazelor de date ale instituțiilor și scutirea cetățenilor de drumuri inutile.
Pe 29 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.

Actul normativ e are ca obiect de reglementare stabilirea regimului juridic privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea unei infrastructuri de tip cloud, denumită Platforma de cloud guvernamental, destinată utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice.

Klaus Iohannis, oaspete de lux alături de șefii NATO. Președintele, convocat pentru susținerea Ucrainei
Legea vizează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental.

Autoritățile centrale și locale vor folosi Cloudul guvernamental, conform legii promulgate de Klaus Iohannis

Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud.

Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, conform legioi promulgate de Klaus Iohannis.

Pe 14 iunie, Curtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitoare la prevederile Legii pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice. Astfel, legea este constituţională, potrivit deciziei CCR.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care e înfiinţată Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind înfiinţarea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnică Bucureşti, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti, potrivit news.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare înfiinţarea unei noi instituţii de învăţământ superior – „Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti”, denumită în continuare Politehnica Bucureşti, pe baza fuziunii prin comasare a Universităţii Politehnica din Bucureşti cu Universitatea din Piteşti.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, personalul didactic şi nedidactic din universităţile care fuzionează este prelaut prin transfer în interesul serviciului de către Politehnica Bucureşti.

Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare
De asemenea, Politehnica Bucureşti preia studenţii şi studenţii doctoranzi înmatriculaţi, după caz, la programele de studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, precum şi cursanţii înmatriculaţi la programele de studii postuniversitare, organizate, în condiţiile legii, de la universităţile care fuzionează. Studenţii îşi păstrează drepturile şi creditele obţinute anterior fuziunii.

Totodată, Politehnica Bucureşti preia şi preşcolarii, şcolarii şi elevii de la structurile de învăţământ preuniversitar organizate în cadrul universităţilor care fuzionează.

Politehnica Bucureşti, ca instituţie de învăţământ superior de stat, este finanţată din fonduri publice, venituri proprii şi din alte surse, potrivit legii. Toate resursele de finanţare ale universităţii se constituie ca venituri proprii.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Radu Marinescu, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, pregătit de a prelua funcția
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!