Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege de modificare a Codului Fiscal în sensul clarificării regimului fiscal al „nomazilor digitali”.
Legea încurajează desfăşurarea în România a activităţilor specifice desfăşurate de nomazii digitali, prin stabilirea regimului fiscal aplicabil, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum și a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru 183 de zile din timpul unui an calendaristic.
„Dacă în România am reuşi să atragem doar 2.000 de nomazi digitali, care să cheltuiască, în medie, 2.000 de euro în ţară, într-un an am ajunge să avem aproape 50.000.000 de euro aduşi în economia naţională. Croaţia, care a implementat viza de nomazi digitali în 2020, reuşeşte să atragă lunar 10.000 de nomazi digitali”, au spus parlamentarii, la dezbaterea proiectului.
Legea promulgată de Iohannis prevede că nomazii digitali nu vor fi dublu impozitați: ei vor putea sta în România până la șase luni, într-o perioadă de 12 luni consecutive, fără să fie obligați să plătească impozit pe venit sau contribuții sociale şi abia după 183 de zile sunt obligați să depună un chestionar pentru stabilirea reședinței fiscale în România, urmând să plătească taxe și impozite ca oricare alt român.
Ce sunt nomazii digitali
Nomadul digital este definit prin lege drept `străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.
Cât câştigă nomazii digitali?
Folosind acest calculator, un dezvoltator web care dorește să aibă sediul în Europa poate vedea că ar fi plătit mai mult în Elveția (88.496 USD) sau Danemarca (70.763 USD), în comparație cu Franța (43.757 USD) sau Țările de Jos (40.531 USD) și în contrast puternic cu Grecia (13.492 USD) sau Portugalia (15.557 USD), scrie euronews.ro
Calculatorul listează salariile pentru o gamă largă de meserii, inclusiv asistente medicale, medici, barmani, designeri grafici și contabili (deși datele nu erau disponibile pentru fiecare loc de muncă în fiecare țară).
Desigur, salariile pot varia considerabil între țări, dar la fel și costul vieții.
Elveția și Danemarca ar putea plăti salarii la capătul superior al scalei, dar ambele țări sunt, de asemenea, printre primele zece țări în care viața e cotată la cel mai scump nivel, pe baza indicelui OCDE al costului vieții.
Medicii din Statele Unite (151.000 USD), Canada (112.290 USD) și Norvegia (110.668 USD) au cele mai mari salarii medii din OCDE, în timp ce medicii din Turcia (7.994 USD), Mexic (10.243 USD) și Republica Cehă (14.853 USD) au printre cele mai mici salarii.
Pentru contabili, cele mai mari salarii medii sunt în Elveția (118.714 USD), Islanda (83.219 USD) și Austria (72.060 USD). În timp ce Turcia (7.994 USD), Mexic (12.520 USD) și Grecia (14.126 USD) sunt printre cele mai prost plătite țări.