Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 20 iulie, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 (PL-x 341/29.05.2018);
Decret pentru promulgarea Legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale (PL-x 554/01.09.2015);
Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei Limbii Elene (PL-x 355/04.06.2018);
Decret pentru promulgarea Legii privind transmiterea unei părţi din imobilul „Palatul Parlamentului”, proprietate publică a statului, din administrarea Camerei Deputaţilor în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (Pl-x 365/06.06.2018);
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea unor acte normative (Pl-x 46/26.02.2018);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (Pl-x 417/31.10.2017).
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că România este într-o situaţie delicată din cauza modului în care coaliţia majoritară PSD-ALDE a legiferat, „într-un mod lipsit de transparenţă”. „Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător” în privinţa justiţiei, a mai spus şefului statului.
Klaus Iohannis a mai anunţat că a epuizat toate căile de atac legate de Legea 304 privind organizarea judiciară şi că este obligat prin Constituţie să o promulge, dar că în ceea ce priveşte legea 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor va sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția.
„în privința Legii 304/2004, modificată, legea care privește organizarea judiciară, am epuizat, din păcate, toate căile constituționale pe care le am la dispoziție și, prin urmare, sunt obligat prin Constituție să promulg această lege. Asta însă nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat, s-a terminat. Nici vorbă!
În virtutea atribuțiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituția, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze, să le corecteze așa cum solicită cei avizați.
Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri și care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneția. Această lege încă ridică multe probleme pe fond și conține dispoziții neclare, lipsite de coerență, lipsite de previzibilitate.
Aceste deficiențe pot afecta exigențele constituționale și standardele europene și internaționale în materie de independență și buna funcționare a sistemului de justiție”, a declarat Klaus Iohannis.