CSAT a aprobat, marţi, propunerile premierului Victor Ponta, referitoare la intrarea şi staţionarea pe teritoriul României, în mai-iunie 2015, a unor forţe şi mijloace ale armatei portugheze, cuprinzând patru aeronave F16 Falcon şi aproximativ 150 militari şi civili, din misiunile de Poliţie Aeriană NATO.
Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului decizia luată în cadrul CSAT privind staționarea pe teritoriul național a unor forțe și mijloace militare ale armatei portugheze
„Președintele României a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a patru avioane F-16 Falcon și a personalului aferent (aproximativ 150 persoane, militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO.
„Ministerul Apărării Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe vor iniția demersurile necesare pentru încheierea unor înțelegeri prin care să se stabilească aspectele de natură financiară, modalitatea de asigurare a sprijinului națiunii gazdă și aranjamentele de comandă-control în care pot acționa forțele/mijloacele aeriene portugheze, inclusiv modul de intervenție împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României/NATO”, se arată în comunicat.
CITEŞTE ŞI CSAT a aprobat staţionarea pe teritoriul României a unor forţe ale armatei portugheze
Totodată, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului Raportul de activitate al CSAT pentru anul 2014.
„Dinamica evenimentelor din mediul internaţional de securitate, desfăşurate în anul 2014 la graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, precum şi evoluţia situaţiei din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, au avut implicaţii politice şi politico-militare deosebite la nivelul NATO şi al Uniunii Europene şi, deopotrivă, pentru România, influenţând în mod semnificativ atitudinea şi măsurile întreprinse de către statele membre ale celor două organizaţii pentru gestionarea situaţiilor de criză apărute.
În anul 2014, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în exercitarea prerogativelor conferite de către Constituţia României şi legislaţia în vigoare, prin tematicile analizate şi hotărârile adoptate, a acţionat ca instituţie integratoare a politicilor de securitate. În acest sens, s-a urmărit coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională, respectarea angajamentelor României în cadrul NATO, precum și creșterea siguranței cetățenilor. Documentul a fost analizat şi aprobat de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa din 3 martie a.c.
Raportul CSAT a fost transmis Președinților celor două Camere ale Parlamentului, domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului, respectiv domnului Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților”, informează Preşedinţia.