Klaus Iohannis: „Această pandemie nu va fi ultima provocare pentru UE. Trebuie să ne pregătim mai bine pentru viitor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu prilejul Reuniunii Anuală a Diplomației Române, pandemia COVID-19 nu va fi ultima şi, din acest motiv, e nevoie ca statele membre UE să se pregătească pentru viitor.
Filip Stan
07 sept. 2021, 13:28
Klaus Iohannis:

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Suntem în continuare afectaţi de pandemia de COVID-19 şi dumnevoastră, diplomaţii români, cunoaşteţi câte probleme au fost generate de efectele acestui virus.

Cetăţenii noştri au avut nevoie de sprijinul instituţiilor statului. Apreciez în mod deosebit că v-aţi implicat cu rezultate foarte bune în acestă bătălie, în beneficiul direct al cetăţenilor români.

Noua strategie naţională de apărare a ţării adoptată anul trecut ia deja în considerare noile tendinţe cu care ne confruntăm în context pandemic, cu impact major asupra securităţii şi relaţiilor internaţinoale.

Pe acest fond, apreciez faptul că la nivelul diplomaţiei române se derulează un exerciţiu permament de reflecţie strategică şi mai ales faptul că în acest an Reuniunea Diplomaţiei, având ca punct de plecare perspectiva impactului pandemiei asupra relaţiilor internaţionale.

Diplomaţia joacă un rol de prim rang în efortul naţional şi european de a răspunde noului context internaţional şi de a ne putea adapta continuu şi vizionar provocărilor cu care ne confruntăm.

Trebuie să ne adaptăm solid la acţiunea comună în UE, NATO şi cu partenerii cu care împărtăşim aceleaşi valori şi acelaşi mod de abordare, pentru a apăra interesele strategice care ne unesc.

Diplomaţia română trebuie să rămână angajată, mai ales în procesele de reflecţie în curs din cadrul NATO şi în cadrul UE, în ceea ce priveşte conceputul rezilienţei.

Citeşte şi: Klaus Iohannis și Dan Barna, față în față la Palatul Cotroceni de la ora 16. Președintele va propune un guvern fără Cîțu, dar în anumite condiții

Pentru România rămâne esenţial ceea ce numeam la o întâlnire anterioară triunghiul de aur al politicii externe a României. Creşterea rolului nostru în UE şi NATO şi dezvoltarea şi aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA.

În plan intern avem nevoie de o strânsă cooperare interinstituţională dublată de cooperarea dintre autorităţi şi societate, pentru a întări România în faţa riscurilor şi provocărilor actuale, dar şi viitoare.

Ne aflăm într-un context în care primează preocuparea pentru cum construim Europa de mâine. De aceea, dezbaterile care au loc la nivelul Uniunii vizează teme diverse precum schimbările climatice şi digitalizarea.

Asistăm la un moment de cotitură pentru perspectivele UE, pentru locul său în plan global şi implicit pentru rolul pe care statele membre şi-l pot asuma în baza interselor comune.

E potrivit şi necesar ca România să contribuie mai mult la acest proces. Pe acest fundal are loc şi dezbaterea asupra viitorului Europei, un instrument concret pentru a identifica lecţiile învăţate din pandemie şi pentru a îmbunătăţi performanţa noastră ca Uniune şi state membre, pentru a ne creşte capacitatea de reacţie şi adaptare în faţa unor provocări viitoare similare sau de alt tip.

România s-a implicat activ la nivel european în demersurile comune din toată această perioadă dificilă. Am susţinut necesitatate funcţionării fără obstacole a pieţei interne şi am impulsionat măsurile care au vizat asigurarea coridoarelor verzi pentru tranzit. Am fost primul stat care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale a UE – rescure stock pilings.

UE a dovedit că are capacitatea de a adopta un plan economic de relansare pentru gestionarea efectelor pandemiei. UE a dovedit totodată că poate implementa un sistem comun de achiziţii pentru a asigura accesul tututor cetăţenilor săi la vaccinuri.

Această pandemie nu va fi însă ultima provocare pentru Bruxelles şi statele membre. De aceea, trebuie să ne pregătim mai bine pentru viitor, să creştem capacitatea de anticipare şi să perfecţionăm mecanismele europene de gestionare a crizelor pentru situaţii viitoare.

Avem nevoie, spre exemplu, de o Uniune a sănătăţii, precum şi de o creştere a capacităţilor industriei de profil.

Citeşte şi: Ludovic Orban face mutarea decisivă în Parlament şi deblochează moţiunea USR PLUS şi AUR. „Voi comunica Guvernului. Nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei”

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Rețeta infailibilă de plăcintă cu carne a familiei regale britanice
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Avion cu 181 de pasageri explodează după aterizare forțată în Coreea de Sud
MediaFlux
OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE 2025! SUTE de MII de ROMÂNI, VIZAȚI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan