Klaus Iohannis acuză atacurile ruşilor din Delta Dunării: „Sunt crime de război”. Preşedintele României cere echipamente antidronă

Președintele a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru. Iohannis solicită mai multe echipamente pentru apărarea antiaeriană pe flancul estic al NATO.
Filip Stan
05 oct. 2023, 17:13
Klaus Iohannis acuză atacurile ruşilor din Delta Dunării:

Klaus Iohannis a declarat, la reuniunea Comunitatii Politice Europene de la Granada, că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezentă crime de război, iar România și NATO au luat măsuri pentru a proteja zona Deltei Dunării de dronele rătăcite pe teritoriul țării noastre.

„Am discutat chestiunile legale de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete. Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrază la asta, deși lucrurile se mișcă. Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, pentru că acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru.

Un bloc vechi în care locuiau 13 familii s-a prăbuşit din senin. Cel puţin 3 morţi, cinci camioane şi o macara caută prin moloz alte victime

„În ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de puțin peste 2 milioane de tone pe lună și avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajunge la capacitatea de 4 milioane de tone de grâne pe lună. Aceste chestiuni după părerea mea sunt foarte importante, evident pentru economia ucraineană, dar gândiți-vă și la statele care primesc aceste produse, multe sunt dependente de aceste produse”, a mai precizat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea în formatul Comunităţii Politice Europene, din Spania, că tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi s-a adresat participanţilor dar şi pentru că aceste chestiuni legate de securitate îi preocupă pe toţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul întâlnirii Comunităţii Politice Europene, că este un format care a apărut ca o necesitate şi a a ajuns la al treilea Summit, prima fiind la Praga, a doua, la Chişinău şi a treia are loc acum, în Spania, la Granada.

”A debutat cu o întâlnire în plen, în care tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi ni s-a adresat dar şi prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toţi. Temele care s-au dezbătut de data aceasta au fost multe, securitate, războiul, energie, climă, mediu, democraţie, etc”, a spus preşedintele, el precizând că a fost în grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu şi prevenirea schimbărilor climatice, conducând acest grup de lucru împreună cu premierul Norvegiei.

Şeful statului a arătat că a explicat în cadrul discuţiilor cum abordăm noi problema energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului şi a energiei nucleare ca şi energii de tranzit, până când vom avea suficiente regenerabile pentru a acoperi o bună parte din consumul naţional dar a expus şi importanţa educaţiei, pentru a preveni schimbările climatice.

MAE anunţă că patru români se află printre victimele teribilului accident din Italia. Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis au transmis condoleanţe
”Le-am spus cum am introdus Săptămâna Verde în şcoli, pentru a conştientiza deja tânăra generaţie cu aceste chestiuni, am abordat şi chestiunea prevenţiei şi a managementului dezastrelor, intervenţii extrem de importante, unde specialiştii noştri sunt foarte apreciaţi. Pompierii noştri au intervenit în repetate rânduri, de exemplu ultima dată în Grecia, unde au avut probleme majore, Grecia fiind lovită de patru dezastre în această vară şi şi noi am intervenit de fiecare dată şi i-am ajutat”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că dezastre au fost şi în alte locuri, inundaţii în Europa, focuri de pădure şi acestea evident vin în urma schimbărilor climatice, care sunt deja uşor de observat”. ”Cu atât mai mult, este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor să sporească numărul de echipamente pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică.

„În cadrul discuţiei cu ceilalţi liderii, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale şi infrastructura critică de aprovizionare, afectând şi transportul pe Dunăre. Preşedintele României a prezentat liniile de acţiune întreprinse până acum la nivel naţional şi aliat, prin întărirea măsurilor de supraveghere, creşterea vigilenţei, monitorizare şi poliţie aeriană în regiunea Mării Negre şi a mulţumit NATO, precum şi Statelor Unite ale Americii şi altor aliaţi pentru ajutorul oferit în acest sens.Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenţi intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în mod mai eficient şi mai bine calibrat la actuala situaţie de securitate. Astfel, Preşedintele României a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilităţi sporite pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius”, a spus Klaus Iohannis.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
REGULI obligatorii în caz de vreme rea. Foarte puțini știu ce ESTE INTERZIS
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Codul Rutier. Poliția are tot mai multă putere împotriva șoferilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!