Cu această ocazie, Iohannis a reiterat că aderarea României la spațiul Schengen este nu doar un obiectiv politic, ci și un angajament ferm față de proiectul european.
Agenda summit-ului a inclus o sesiune plenară privind provocările de securitate la adresa Europei, cu accent pe situația din Ucraina, și sesiuni în format restrâns, pe teme precum migrația și securitatea economică.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, „discuțiile liderilor din cadrul sesiunii plenare au evocat impactul semnificativ al agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra întregului continent, dar și la nivel global, subliniindu-se necesitatea unei acțiuni coordonate la nivel european pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, care luptă pentru apărarea independenței, a suveranității și a integrității sale teritoriale”.
Președintele României a luat parte la discuțiile restrânse privind migrația, unde a accentuat necesitatea unei abordări comune și permanente a acestei provocări.
De asemenea, Iohannis a evidențiat „importanța unei implementări eficiente la nivelul UE a Pactului privind migrația”, remarcând că România aplică deja unele prevederi ale Pactului, inclusiv printr-un proiect-pilot la granița cu Serbia, considerat un exemplu de bune practici.
Totodată, a subliniat „importanța cooperării operaționale regionale”, menționând colaborările cu parteneri europeni și Comisia Europeană pentru gestionarea migrației.
În contextul asigurării securității frontierelor externe ale UE, președintele Iohannis a punctat importanța aderării României la Schengen, subliniind că „finalizarea procesului de aderare la Schengen nu reprezintă doar un obiectiv politic important la nivel național, ci reflectă și angajamentul ferm față de proiectul european”.
În marja summit-ului, a avut loc o reuniune dedicată sprijinului pentru Republica Moldova, la care au participat lideri din România, Franța, Italia, Polonia, Marea Britanie, precum și Președintele Consiliului European și Președinta Comisiei Europene. Iohannis a apreciat reformele din Republica Moldova și a pledat pentru sprijinul UE, subliniind „necesitatea menținerii sprijinului pentru democrațiile europene supuse interferențelor externe”.
Totodată, președintele României a avut o întrevedere cu noul Secretar General al Consiliului Europei, Alain Berset, exprimând sprijinul pentru prioritățile acestuia, în special în ceea ce privește revitalizarea democrației și susținerea Ucrainei.