Klaus Iohannis a vorbit despre implicarea României în proiectul de infrastructură „Via Carpatia”.
„Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap-coadă de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există. Ideea este de a le lega în așa fel încât să avem o conexiune fluidă. Același lucru este valabil și pentru legătura pe calea ferată. Ministerele din transporturi din statele noastre negociază de ani de zile aceste chestiuni și, cum la noi se realizează în fiecare an și porțiuni de autostradă, și porțiuni modernizate de cale ferată, același lucru se întâmplă în Polonia, în Letonia și peste tot.
Însă, pentru a avea conexiunea finalizată, evident că este nevoie de mai mult timp. Accelerarea se poate întâmpla în plan național. Și, de exemplu, după ce terminăm aici acest Summit, voi avea o întâlnire cu Premierul și probabil și cu miniștrii de resort, pentru a vedea noi, în România, cum putem să accelerăm implementarea acestor proiecte.
În paralel, cu siguranță, vom începe contactele și cu Ucraina, să vedem care dintre aceste proiecte existente – vă amintiți probabil că, în 2018, la București, am început o listă de proiecte de investiții prioritare – care se potrivesc să fie conectate și la Ucraina, care sunt proiectele noi, și sunt convins că, până la anul, când vom avea întâlnirea la București, vom avea deja mult mai multe date și vom putea să știm cum să abordăm aceste noi proiecte și cum să le accelerăm pe cele care sunt deja acum în lista noastră și la care se lucrează”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, în timpul declaraţiei de presă comune cu Președintele Republicii Letonia, Egils Levits, și Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Riga, Republica Letonia.
Citeşte şi: Florin Cîţu îi dă replica lui Ciolacu: „Pot preda mandatul dacă nu fac față. Nu e nicio rușine!”
În schimb, România este datoare, realizând, până acum, doar jumătate din kilometrii de autostradă asumați prin Via Carpatia. 589 de kilometri de autostradă a realizat România din Via Carpatia, conform Newsweek.
Potrivit datelor oficiale de pe site-ul proiectului, România are nevoie de 11 miliarde de euro pentru terminarea sectoarelor de 600 de kilometri lipsă din Via Carpatia.
Via Carpatia cuprinde rețele de infrastructură rutieră din șapte state: proiectul pleacă din Lituania, cu punct final la Salonic. Via Carpatia este un plan transnațional de construcție de autostrăzi. La el au aderat Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria în 2006. România, Bulgaria și Grecia s-au alăturat inițiativei în 2010. În unele țări sunt incluse și autostrăzi secundare cu ieșire la porturi.