Klaus Iohannis anunț de ultimă oră privind aderarea României la Schengen. Președintele Klaus Iohannis spune că nimeni nu își dorește ca România să ajungă într-un nou Consiliu JAI cu vot negativ și că face tot posibilul ca acest lucru să fie evitat.
Șeful statului a spus că în aceste momente România are două mari probleme legate de atitudinea Austriei și votul Olandei.
”În realitate, avem două probleme, cele două probleme sunt o dată atitudinea Austriei care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu înseamnă un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, da pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria”, a spus preşedintele României.
Klaus Iohannis a anunțat că urmează să aibă mai multe întâlniri cu diverși lideri europeni cu care va aborda tema aderării României la Schengen, printre aceștia se află și liderii austrieci.
”Nu își dorește nimeni, nici noi și nici alții să ajungem într-un nou Consiliu JAI cu vot negativ. Nu se va mai întâmpla pentru că nu este bine să se întâmple de două ori astfel de abordări negative. Voi avbea întâlniri cu președinta Comisiei, care și sâmbătă vine la București pentru a semna un memorandum pentru conectarea electrică, care traversează Marea Neagră și atunci voi avea o încă o discuție pe tema Schengen. Voi avea o discuție cu premierul ceh, care mai are câteva zile la conducerea președinției europene și cu siguranță pot fi făcute câteva lurcuri tehnice. Voi avea câteva întâlniri cu premierul suedez și sigur vom începe discuția cu austriecii, nu putem să evităm aceste discuții și nici nu trebuie astfel de discuții, până la urmă soluții trebuie să vină din întregul pachet”,a spus Klaus Iohannis.
Președintele României a spus că soluțiile practice cu privire la aderarea României la Schengen vor fi găsite la următorul Consiliu JAI și a exclus varianta decuplării de Bulgaria.
”Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții. Fie Olanda își schimbă opțiunea, fie va fi vot separat. Personal cred că intrarea împreună în Schengen e mai bună, e de preferat. Imaginați-vă dacă Bulgaria, care nu e o mare forță europeană, ar rămâne singură în fața valului migrator. Procedurile la Bruxelles sunt foarte complexe și permit foarte multe abordări. Ce a pregătit ministrul de Interne nu era decuplare, ci decalare. Adică termenii să fie decalați”, a mai spus Iohannis.