Klaus Iohannis anunţă redeschiderea şcolilor pe 8 februarie. Președintele Klaus Iohannis a convocat marţi o ședință de lucru pe tema redeschiderii şcolilor la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri, dar şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
„Tocmai am finalizat o întâlnire la care a participat ministrul Educaţiei, al Săntăţii. premierul şi alţi specialişti. Am discutat o temă foarte importantă, am discutat ce se întâmplă cu şcolile din România. Am început cu oanaliză a contextului pandemic şi pot să spun clar, nu, nu am scăpat de pandemie, trebuie să respectăm măsurile în vigoare. În ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Trendul e descendent. Nu suntem singuri în Europa şi ne-am uitat ce fac şi alţii în context. Majoritatea deschid şcolile, sunt deschise, sau vor fi deschise în câteva săptămâni. În consecinţă, am decis, începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate, de ce se întâmplă acolo. Trebuie luate măsuri foarte stricte, ca şcoala să se desfăşoare bine pentru copii.
În consecință, în localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic, clasele I-IV merg la școală, și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a, iar la liceu cei din clasa a XII-a. În localitățile din scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala online. Unde incidența este mai mare, unde este carantină, toată lumea stă acasă.
Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide școala ș.a.m.d, toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate printr-un Ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Sănătății. Pregătiți copiii pentru școală.”, a declarat Klaus Iohannis.
Elevii se întorc în sălile de clasă din 8 februarie, o dată cu încheierea vacanţei intersemestriale şi începerea celui de-al doilea semetru al anului şcolar 2020 – 2021, anunţă surse citate de România TV.
Şedinţa de la Cotroceni s-a încheiat şi concluzia este că școlile se vor deschide în baza celor trei scenarii anunțate deja de autorităţi.
La şedinţa de la Cotroceni convocată de președintele Klaus Iohannis au participat Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
[rtv_live_player]
Şcoala urmează să se redeschidă în cele trei scenarii obișnuite:
Dacă rata de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”.
La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – VIII, XII.
Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.
La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.
Procent scandalos în Educaţie. Peste 17 mii de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar s-au vaccinat până acum, cel puțin cu prima doză. Anunţul a fost făcut de Ministerul Educației, prin intermediul unui comunicat de presă. Raportat la totalul de 292.872 de angajați din această categorie, numărul lor reprezintă 6%.