Deși România produce energie, are prețuri la fel de mari ca în statele din Occident, dependente în mare măsură de importuri. Un aspect inexplicabil, la nivel guvernamental și la nivelul Administrației Prezidențiale.
În opinia lui Iohannis, România trebuie să treacă la energia verde și să profite de gazele din Marea Neagră – deși în acest caz, există o mulțime de controverse.
„Tema de mare actualitate este energia, avem de ieri pe masă o propunere bună a Comisiei, care conține inclusiv elemente pe care le-am solicitat și eu în repetate rânduri.
Începutul este bun, vorbim de un fel de plafonare a prețului la gaz, care nu pune furnizorii în dificultate dar previne apariția unor prețuri foarte mari
Avem un început de reglementare care decuplează piața electricității de cea a gazului
Este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem veni la infinit cu subvenții. Avem nevoie de resurse noi, de o interconectare mult mai bună între statele membre.
(…) Trebuie diversificare, asta înseamnă energie verde, gazul din Marea Neagră”, a declarat Iohannis, joi.
În plus, Iohannis a declarat că „suntem solidari cu Ucraina, susținem Ucraina și o vom continua să o sprijinim cât timp va fi nevoie”.
De asemenea, Iohannis a vorbit și despre aderarea României la Spațiul Schengen, inițiativă respinsă de Olanda.
Klaus Iohannis susține că țara noastră îndeplinește toate condițiile de 11 ani de zile, deci implicit, nu era nevoie de votul pentru legile justiției.
„Aderarea este mult dorită de noi și de 11 ani îndeplinim cerințele tehnice. Aderarea nu s-a realizat pentru că există și un vot politic în JAI care nu a avut loc. Acum există o fereastră de oportunitate, avem o șansă, însă nu avem o garanție. Am avut săptămâna trecută o misiune de evaluare, rezultatul este foarte bun, din informațiile pe care le avem, s-a constat că România stă foarte bine, anumite chestiuni, în special politice, trebuie în continuare clarificate”, a mai comentat Iohannis.