Preşedintele ar putea să numească din luna aprilie şi şeful serviciului secret al armatei, conform unei propuneri legislative înaintate de Guvern.
Potrivit site-ului MApN, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţările interne şi externe, militare şi nonmilitare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative şi cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naţionale şi de informaţii, cât şi cu cele ale statelor membre ale alianţelor, coaliţiilor şi organizaţiilor internaţionale la care România este parte şi asigura securitatea informaţiilor clasificate naţionale, NATO şi Uniunea Europeană la nivelul Ministerului Apărării.
Personalul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale în domeniul militar. Pentru culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi pentru lupta împotriva terorismului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării poate avea în subordine structuri combatante.
Direcţia Generală de Informaţii a Apărării este condusă de un director general, cadru militar în activitate. Directorul general este numit (în prezent) de către ministrul apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a ţării. Funcţia de director general este asimilată funcţiei de secretar de stat. În prezent, şeful DGIA este generalul Marian Hăpău.
Unele categorii de tehnică şi bunuri specifice se achiziţionează, în condiţiile legii, prin structuri specializate proprii, de la parteneri interni sau externi.