Klaus Iohannis: „Anul 2021 va fi anul revenirii. Mă voi vaccina public pe 15 ianuarie”

Președintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la ora 18.00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
Claudia Simion
12 ian. 2021, 16:00
Klaus Iohannis:

„Incep prin a va transmite multa sanatate si speranta ca 2021 va fi anul revenirii la o viata normala.

Suntem la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea economică a României. Avem două direcții majore. Pe de o parte trebuie să stopăm pandemia, pe de altă parte trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise.

Viziunea mea și a echipei guvernamentale e să avem un buget centrat pe investiții și sprijinirea mediului de afaceri, cu care vom crea premisele unei creșteri economice sustenabile. Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii publice. Așadar, digitalizare și debirocratizare pe toate palierele.

Am avut întâlniri cu miniștrii, avem o abordare comună. Reformele nu pot să mai aștepte, 2021 e anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății. Dar, pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum este nevoie să punem capăt epidemiei.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate. De succesul campanie de vaccinare depinde în mare măsură evitarea unor crize profunde și revitalizarea economiei. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească, pentru a obține imunizarea populației la nivel național.

Sunt convins că efortul susținut al întregii societăți timp de un an va fi răsplătit în 2021 dacă până în vară vom putea vaccina un procent semnificativ din populație.

Până atunci, măsurile de protecție rămân imperative. Suntem încă departe de o incidență care să permită relaxarea restricțiilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebări din partea presei

Intrebare: Sunteți la curent cu schimbările de directori de școli? Şi cum credeti ca se incadreaza acestea in ideea de Romanie normala sau Romanie educata?

Klaus Iohannis: Am urmărit aceste chestiuni, e o acțiune care nu a fost pregătită din timp de ministerul Educației. S-a știut că se termrină mandatele directorilor în 9 ianuarie, la unele școli s-a prelungit. Cred că vom putea vorbi de o România normală abia după ce terminăm cu această pandemie: revenim la normalitate, organizăm concursuri cum scrie la carte. Ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală.

Intrebare: Costel Alexe este anchetat de DNA. Ar trebui să demisioneze din funcție?

Klaus Iohannis: Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că penalii nu au ce căuta în funcții publice. Dacă dl Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține până la clarificarea aspectelor. Legat de retragerea sprijinului politic din partea PNL, e o decizie de partid în care nu m-aș amesteca.

Intrebare: Nu credeți că prin faptul că nu v-ați vaccinat ați sporit neîncrederea în vaccinare?

Klaus Iohannis: Dimpotrivă, decizia a fost să fie vaccinat tot personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Ar fi fost probabil mesajul greșit. Dar vineri, 15 ianuarie, începe etapa a doua de vaccinare. Pentru a marca debutul campaniei din tapa 2, eu mă voi vaccina public pe 15 ianuarie.

Intrebare: Cum repornim România, puteți indica două proiecte concrete, aplicabile acum?

Klaus Iohannis: Este evident că avem nevoie de o repornire în forță, asta înseamnă o campanie de vaccinare de succes, pentru ca firmele să își repornească activitatea, iar guvernul să pună în practică urgent scheme de ajutor. Contăm pe sume importante din fonduri UE. E în pregătire bugetul național. Un întreg complex de factori e necesar pentru repornirea României și sunt foarte decis să sprijin repornirea. Guvernul e proaspăt, cu energie nouă.

Intrebare: Este vaccinarea un succes până acum in România?

Klaus Iohannis: Da, este un succes, chiar dacă unii încearcă să diminueze.Chiar am văzut statisticile şi la nivel european suntem pe locul 8, ceea ce nu este rau deloc.

Intrebare: Grecia promovează ideea unui certificat unic european ca o dovadă de vaccinare. Ce poziție are România?

Klaus Iohannis: Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadru de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.

Intrebare: Cum intenționează autoritățile să convingă populația să se vaccineze? Sunteți mulțumit de promovarea campaniei de vaccinare?

Klaus Iohannis: Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie, dar e nevoie de foarte multă turare. În afară de această campanie, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea e esențială.

Intrebare: În mai puțin de 3 sătptămâni de la formarea guvernului, au fost nu mai putin de zece teme mari de divergenta. De la disputele pe cine suportă costurile cu vaccinarea între Emil Boc și Vlad Voiculescu, la contradicțiile între actualul și fostul ministru al economiei privind avizele Comisiei Europene pe schemele de ajutor pt IMM-uri. Dvs cum vedeți aceste divergențe între partide?

Klaus Iohannis: Ce numiți dvs dispute nu sunt dispute, sunt discuții. Într-o coaliție nu e ca la armată, e un organism viu, se discută. Iar din discuții se cristalizează soluțiile, e absolut normal să existe opinii foarte diferite într-o coaliție și e rolul conducerii coaliției să le modereze. Oamenii nu se ceartă, ei discută. De fiecare dată s-a ajuns la o concluzie. Sigur, pentru jurnaliști e deosebit de interesant de speculat aceste divergențe, doar că ei nu se ceartă.

Intrebare: Ați mai discutat cu autoritățile, se mai impune restircția de circulație pe timpul nopții?

Klaus Iohannis: Da, am discutat de mai multe ori. Am ajuns la concluzia că acum nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare. AȘa că guvernul a prelungit starea de alertă, păstrând restricțiile în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să observăm că lucrurile ar putea merge mult mai bine, însă se vede că sărbătorile de iarnă ne-au adus un număr încă important de noi infectări.

Intrebare: Ce așteptări aveți de la noua administrație din SUA?

Klaus Iohannis: Democrația din SUA e puternică și va trece de această etapă. E trist ce s-a întâmplat la Capitoliu. Sunt hotărât să mă implic pentru a duce parteneriatul strategic mai departe, să îl facem mai puternic, mai eficient, avem nevoie de colaborarea pe securitate și pe NATO, în plan economie. Mă voi implica și sunt convins că și noul guvern se va implica

Intrebare: Despre OUG pe justiție, în ciuda referendumului din 2019: vor tot fi excepții?

Klaus Iohannis: A fost o situație excepțională creată de PSD. În ultimele luni de mandat parlamentul nu a mai funcționat și nu a modificat acea lege, și cineva trebuia să o facă. Nu puteam sta să vedem cum intră în vigoare acea prevedere. Guvernul a adoptat în mod corect acea OUG. Dar acum, cu noul Parlament, nu vor mai exista aceste excepții. Nu se vor mai găsi motivații, a fost ultima.

Intrebare: Dosarul Mineriadei, Dosarul 10 August,  Dosarul Revoluției au involuat. Încrederea dvs în justiție a rămas neștirbită? Care e mesajul dvs. pentru românii care așteaptă criminalii după gratii?

Klaus Iohannis: Încrederea mea în justiția română e nezdruncinată. Cunosc aceste spețe, sunt la fel de nemulțumit, voi insista să se facă dreptate. Eu pot să mă implic în sensul că voi solicita public să se rezolve aceste dosare.

Intrebare: Sindicatele sunt nemulţumite de inghetarea salariilor bugetarilor pe 2021. Cum comentaţi?

Klaus Iohannis: Cred ca inghetarea salariilor in 2021 este o masura justa. Economia a suferit, s-a contractat, sunt mai puțini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021, până când ieșim din criză. Nu vorbim de austeritate, nu se taie pensiile și salariile, însă nu putem vorbi de majorări în zona bugetarilor cât e criză. Pot să înțeleg că sunt mulți nemulțumiți, însă lucrurile trebuie văzute așa cum sunt, salariile și pensiile vor putea crește iar când vom ieși din criză.

Intrebare: Ce se întâmplă cu cei 5 milioane de români din străinătate, cum se vor vaccina?

Klaus Iohannis: Cine va fi în România când categoria de care aparține va fi vaccinată se poate vaccina

Este prima conferință de presă a lui Klaus Iohannis pe acest an. Președintele e așteptat să vină cu răspunsuri și soluții în scandalurile momentului.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vor putea fi urmărite live pe RomâniaTv, de la ora 18.

Deciziile anunțate de Guvernul Cîțu au scos deja oameni în stradă. Federaţia Sanitas a organizat proteste în toată ţara, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de planurile Guvernului de a îngheţa salariile şi pensiile în 2021. Sindicaliştii au ieşit în stradă pentru a susţine salariaţii din sănătate şi asistenţă socială. Şi pensionarii au protestat, după ce guvernanţii au anunţat amânarea măririi pensiilor.

Odată cu medicii, au ieşit în stradă şi pensionarii. La Timişoara, un pensionar revoltat de faptul că pensiile nu vor creşte a devenit agresiv. Bărbatul s-a luat la bătaie cu o altă persoană prezentă la protest. Jandarmii au intervenit şi i-au scos din mulţime pe scandalagii.

Cum protestează poliţiştii faţă de îngheţarea salariilor. Se dau doar avertismente, interzis la amenzi

Poliţiştii protestează faţă de îngheţarea salariilor. Începând de luni, aceştia nu mai dau amenzi celor care vorbesc la telefon în trafic, care nu poartă centura sau care traversează neregulamentar.

Oamenii legii vor da doar avertismente celor care nu poartă centura, vorbesc la telefon în trafic sau traversează neregulamentar.

De asemenea, cetăţenii trebuie să se aştepte la controale excesive şi la întârzieri la ghișee, tot ca măsură de protest.

Citește și Proteste în toată ţara faţă de îngheţarea salariilor şi pensiilor. „Să ne spună Iohannis ce sector de economie merge din în ţara asta”

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'