Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi, 21 martie, la un ”summit care subliniază urgența acțiunii climatice și importanța energiei nucleare în tranziția energetică globală”.
Klaus Iohannis a vorbit despre acest summit, și a spus că are o semnificație profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai.
Pe lângă asta, președintele României a dezbătut mai multe subiecte de interes.
„Avem un schimb de opinii cu Secretarul General ONU care se va desfășura la începutul sesiunii. România a încercat să ofere asistență situației din Gaza, din multe puncte de vedere.
Vom avea noi idei de strategii pentru Uniunea Europeană, vom avea o discuție privind progresele înregistrate în domeniul migrației. Vorbesc despre protejarea României, în același timp, România continuă demersurile de aderare la Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă ar putea apărea probleme între Ucraina și România, și care este poziția țării noastre în momentul de față, președintele României a declarat:
„Folosirea fondurilor va fi o temă pe care o vom dezbate, suntem de acord cu propunerea, însă prevăd discuții complexe în acest context. În ce privește discuția generală cu începerea negocierilor pentru Ucraina și Moldova nu văd probleme de fond, dar există o ambiție de a începe foarte repede. Cred că vor fi voci care nu vor agrea o grabă, cred că vom avea o discuție, fondul a fost agreat și acceptat”.
Președintele României a fost întrebat și despre scrisoarea trimisă către Parlament, legat de trainning-ul a 50 de militari ucraineni.
Unul dintre reporterii prezenți a pus o întrebare foarte importantă. ”România va fi mai transparentă în sprijin?”
„Nu, nu va fi mai transparentă și pentru asta nu vă dau detalii cine va antrena. Este vorba despre antrenarea piloților ucraineni, lucru care se va desfășura într-o bază din România.
Nu mi se pare util despre ajutorul militar sau unde se va face, suntem lângă front, nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Dar, sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente și ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate”, a spus Klaus Iohannis.
Întrebat și de candidatura pentru funcția de general al NATO, acesta a răspuns:
„Decalogul a fost bine primit, am discuții bilaterale cu aliați și mulți au menționat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante, dar în discuții bilaterale au fost întrebări legate și de alte teme, până acum, am avut discuții bine făcute”.
În aceste condiții, întrebările s-au referit și la oponentul lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, Mark Rutte.
„Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective, nu de mine, despre aceste chestiuni nu se fac declarații decât în formatul NATO, dar vă pot spune că sunt discuții foarte bine, iar cu Mark Rutte mă întâlnesc mereu, niciunul dintre noi doi nu dorește să strice conexiuni, este o competiție constructivă”, a declarat președintele României, în cadrul summitului Consiliului European.
Klaus Iohannis a fost întrebat, printre altele, și dacă a primit reacții de susținere din partea țărilor membre, dar și pe cine consideră aliat.
„La NATO nu există o procedură publică, nu se votează, se stabilește consensual, discuțiile sunt complexe fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat, dar pentru a proteja aceste sensibilități prefer să nu le spun”, a continuat el.
Klaus Iohannis a spus câteva cuvinte și despre Mark Rutte, premierul olandez care se va ”lupta” cu Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO.
„Fiind o competiție atipică, nu cred că e rolul eu să spun despre celălalt competitor ce va face si cum va face, ne deosebește geografia, istoria și cu siguranță sunt teme unde abordările noastre sunt constructive în ce privește viitorul NATO”, a mai spus Klaus Iohannis.
Cu această ocazie, președintele României a fost întrebat pe cine ar vota, odată ce la primăria Capitalei este un candidat comun susținut de PNL ȘI PSD, și anume, Cătălin Cîrstoiu.
„Ca să nu fiu evaziv, până acum, Coaliția a făcut pași buni și a mers într-o direcție bună”, a concis Klaus Iohannis.