Președintele Klaus Iohannis este pesimist în privința aderării României la spațiul Schengen pe data de 8 decembrie și față de alți politicieni, nu se aruncă în declarații belicoase legate de acest aspect.
Șeful statului se teme că pot să apară diverse motive neașteptate care să împiedice aderarea României la Schengen, deși țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen.
„Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Președintele României a declarat că s-a vehiculat mult prea repede faptul că România va intra în Schengen la data de 8 decembrie și spune că nu trebuie forțat votul statelor membre.
„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a transmis președintele României.
Experţii Comisiei Europene au reconfirmat miercuri că România îndeplineşte condiţiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen.
Echipa de constatare consideră că România continuă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru aplicarea tuturor părţilor relevante ale acquis-ul Schengen în întregime.
Potrivit raportului, România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize, infrastructura IT este exemplară, iar sistemul informatic naţional românesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize. Echipa de experţi a confirmat că sistemul informatic naţional românesc (de gestiune a vizelor) conţine câmpurile necesare pentru înregistrarea datelor în Sistemul Central de Informaţii privind Vizele. România respectă prevederile din Codul de vize (cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor. Raportul mai arată că la Consulat se examinează cererile de vize într-o manieră solidă şi deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoştinţe solide cu privire la riscurile şi tendinţele migratorii.
De asemenea, se arată că informaţia privind procedura de acordare a vizelor este oferită publicului într-o manieră structurată, iar site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (şi portalul de aplicaţii „eViza”, în special) oferă informaţiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată şi demonstrează că România aplică deja părţile majore ale acquis-ului în materie de vize. În cazul României, aceste funcţionalităţi (de exemplu, consultare prealabilă/informaţii ex-post/VIS Mail/determinarea valabilităţii teritoriale a vizelor – n.a. funcţionalităţi necesare pentru eliberare vize Schengen) sunt deja încorporate în sistemul informatic, chiar şi Tabelul documentelor de călătorie, precum şi lista de sancţiuni UE. Procesarea vizelor este susţinută şi de portalul de aplicaţii online („eViza”), arată MAE, citând raportul.