„A existat o dezbatere și la Strategia de Apărare. S-a hotărât să fie trimisă spre Comisiile de apărare și să fie trimisă spre dezbatere plenului după prezentarea mesajului de către președinte, lunea viitoare„, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, după ședința Birourilor permanente reunite de luni.
Potrivit acestuia, social-democrații au încercat tergiversarea adoptării Strategiei Naționale de Apărare.
„Mai mulți membri din Coaliția guvernamentală (…) au încercat să tergiverseze adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a României pe diverse motive pe care le-au enumerat, dovedind de multe ori că nici nu cunosc conținutul Constituției, al legilor țării și mai ales necesitatea ca această Strategie de Apărare să fie adoptată până la finalul sesiunii parlamentare. (…) Au încercat mai ales cei din coaliția majoritară să pună bețe în roate, încercând oarecum să pună sub semnul întrebării strategia”, a susținut Orban.
Liberalul a explicat că a reamintit în ședința Birourilor permanente reunite faptul că Strategia de Apărare a făcut obiectul dezbaterii cu toate formațiunile politice parlamentare și că „a fost adoptată de CSAT în care era prezent Guvernul”.
„Motivația a fost că președintele încearcă să preia atribuții de la puterea executivă, de la Guvern. Păi dacă Guvernul a fost de acord cum să preia președintele dacă miniștrii au fost de acord cu aprobarea Strategiei”, a explicat deputatul PNL.
SESIUNE EXTRAORDINARĂ PENTRU STRATEGIE
Secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici a precizat că este posibil ca Parlamentul să aibă o sesiune extraordinară în cazul în care comisiile de apărare nu reușesc să facă în termen de o săptămână raportul privind Strategia Națională de Apărare.
„Strategia de securitate a fost trimisă de către Birourile permanente reunite la comisiile de apărare pentru un raport. S-a discutat ca, în varianta în care comisiile de apărare nu vor avea posibilitatea ca într-o săptămână să facă raportul pe strategie, să fie convocată o sesiune extraordinară dacă va fi nevoie, dată fiind importanța temei respective”, a spus Mircovici, la finalul ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților.
El a amintit că strategia va fi prezentată de președintele Klaus Iohannis în Parlament săptămâna viitoare, dar e posibil ca documentul să nu fie votat în plenul reunit în acea ședință.
„Problema strategiei de securitate este mult prea complexă, există posiblitatea ca senatorii și deputații să aibă puncte de vedere, să aibă observații și, evident, comisiile trebuie să țină cont de aceste puncte de vedere în momentul în care vor face raportul. Au fost puncte de vedere în birourile reunite care au cerut ca după prezentarea de către președinte a susținerii acestei strategii să urmeze imediat votul în plenul Parlamentului pe strategie. Asta nu depinde de ce spune președintele, ci de întocmirea de către comisiile de apărare a acestui raport”, a spus Mircovici.
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului Strategia Națională de Apărare a Țării, informează Administrația Prezidențială.
Totodată, șeful statului le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României pe 22 iunie, începând cu ora 17,00.
Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul Legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Strategia Națională de Apărare.
Pe 17 februarie, șeful statului a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, de care se ocupau fostul consilier prezidențial George Scutaru și consilierul de stat Sebastian Huluban. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de consilierul prezidențial Ion Oprișor.
Pe 8 iunie, șeful statului a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.
Pe 10 iunie, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării „O Românie puternică în Europa și în lume” către Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăți ale acestui document fiind, potrivit președintelui Iohannis, conceptul de securitate extinsă.