Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, în noroaiele de la Târgu Jiu, la comemorarea luptelor Primul Război Mondial GALERIE FOTO

Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri, la Târgu-Jiu, că episodul luptelor eroice din Defileul Jiului reprezintă ''unul dintre cele mai dramatice momente" ale Primului Război Mondial. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial.
Iulian Tudor
28 oct. 2016, 16:16
Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, în noroaiele de la Târgu Jiu, la comemorarea luptelor Primul Război Mondial GALERIE FOTO

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş au participat vineri, la Târgu Jiu, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916. Cei doi au vizitat ansamblul lui Constantin Brâncuşi şi au trebuit să meargă prin noroaiele rămase dupăploaie. Preşedintele a ieşit mult mai curat, în vreme ce pantofii premierului erau plini de noroi.

„Ne aflăm împreună în locul în care, în urmă cu un secol, armata română obținea, pe Jiu, a doua sa mare victorie după cea de la Oituz. Acel moment, care a reprezentat un punct de cotitură în desfășurarea războiului din toamna anului 1916, nu ar fi fost posibil fără sacrificiul și determinarea gorjenilor. Ceea ce le-a insuflat tărie de caracter și dârzenie celor care și-au dat viața în luptele de pe Jiu a fost totalul devotament pentru salvarea ființei naționale. De altfel, bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

El a subliniat că fără aceste sacrificii, fără victoria Antantei, nu ar fi fost posibilă realizarea Marii Uniri, „piatră de hotar în istoria țării noastre”.

„Acum, la un secol distanță, înțelegem cu atât mai bine mesajul acelei generații: marile proiecte naționale sunt bazate atât pe viziunea unei clase politice responsabile, cât și pe solidaritatea și capacitatea de direcționare a marilor energii colective către un obiectiv comun”, a arătat șeful statului.

Iohannis a susținut că victoria de acum exact 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria națiunii pe generalii Culcer și Dragalina, precum și pe tânăra învățătoare-cercetaș sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

„În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne probabil cel mai cunoscut nume al Primului Război Mondial. Prezența sa proeminentă în Panteonul național, alături de figura luminoasă a reginei Maria, arată că Marele Război marchează și o schimbare profundă a societății, care va primi expresia instituțională prin Constituția din 1923”, a declarat șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a vorbit despre capodopera lui Constantin Brâncuși, arătând că aceasta a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume.

„Tot în 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Prin capodopera sa, Brâncuși ne-a demonstrat că șansa societății românești stă și în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume. Brâncuși ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale națiunii noastre trebuie să depășim nu atât dificultățile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalitățile, și să ne asumăm pe deplin valorile. ‘Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu este de a ne pune în starea de a le face’. Acest aforism al lui Brâncuși este un excelent îndemn pentru noi și, în primul rând, pentru tinerii generației Centenarului”, a arătat președintele.

Cioloș: Luptele din Defileul Jiului, printre cele mai dramatice momente din istoria marelui război

„Marcăm astăzi începutul luptelor eroice din Defileul Jiului, confruntări de retragere ce au avut drept obiectiv întârzierea coloanelor inamice care încercau să pătrundă în Moldova din Transilvania. Acest episod reprezintă unul dintre cele mai dramatice momente din istoria marelui război. Deși superioritatea inamicului părea covârșitoare, Armata, susținută de populația civilă, a opus o rezistență eroică. Despre această bătălie se poate spune că a întârziat timp de trei luni înaintarea trupelor austro-ungare și germane în vechiul regat, permițându-le autorităților și populației să se retragă în Moldova. Eroii bătăliilor din Defileul Jiului, militar și civili, au avut totul de pierdut și nimic de câștigat pentru ei personal, iar sacrificiul lor constituie cel mai bun exemplu de patriotism”, a precizat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a menționat-o în discursul său și pe Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. Născută în Vădeni, în prezent cartier al municipiului Târgu-Jiu, ea a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

„Este momentul în care s-a făcut remarcată Ecaterina Teodoroiu, care avea să devină mai târziu eroina de pe Jiu. Prin exemplul personal, ea a dovedit că nimic nu poate împiedica un om să-și ducă la capăt menirea, chiar și atunci când circumstanțele îi sunt potrivnice. Aducem omagiu Ecaterinei Teodoroiu și tuturor femeilor care au participat la război luptând, alinând suferințe sau trimțându-și bărbații și fiii pe front”, a mai spus premierul.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat vineri, la Târgu-Jiu, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de la Primul Război Mondial și a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. La eveniment au mai luat parte miniștri, ambasadorul Franței în România, autorități locale, parlamentari.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Măsura nouă care îi înspăimântă pe șoferii din toată Europa. Se aplică și în România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă