Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind creşterea numărului de propuneri pentru membrii CA ale SRR şi SRTV

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.
Romania TV
03 mai 2018, 13:39
Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind creşterea numărului de propuneri pentru membrii CA ale SRR şi SRTV

„Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune vizează, pe de o parte, modificarea dispoziţiilor referitoare la numărul de voturi necesar desemnării în Parlament a membrilor Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv Societăţii Române de Televiziune, iar pe de altă parte majorarea numărului de propuneri de care dispun grupurile parlamentare reunite din cele două Camere în cadrul consiliilor de administraţie ale celor două societăţi. Aceste intervenţii legislative ridică însă probleme atât sub aspectul corelării cu celelalte dispoziţii ale Legii nr. 41/1994, cât şi în ceea ce priveşte claritatea şi predictibilitatea normelor, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, afirmă Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

Astfel, şeful statului arată că, potrivit noilor dispoziţii, membrii Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune, vor fi desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, semnalând inconsecvenţa termenilor utilizaţi.

„Art. 19 alin. (1) utilizează noţiunea de desemnare, în timp ce alin. (6) al aceluiaşi articol are în vedere votul în ansamblu. Considerăm că, în lipsa punerii de acord a celor două sintagme s-ar putea înţelege inclusiv că desemnarea şi supunerea la vot a candidaţilor sunt etape distincte în numirea Consiliului de administraţie”, se menţionează în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele Iohannis precizează că prevederile alin. (1) al art. 19 nu sunt corelate cu dispoziţiile alin. (6) al art. 19 din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora listele de candidaţi se supun în întregime votului în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

„Noua majoritate prevăzută de legiuitor la numirea membrilor consiliilor de administraţie a celor două societăţi ar trebui avută în vedere şi în ceea ce priveşte demiterea acestora, în caz contrar Parlamentul va numi aceste consilii cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi, în timp ce pentru demiterea acestora va fi nevoie de majoritatea din totalul deputaţilor şi senatorilor”, subliniază şeful statului.

El semnalează că, potrivit art. 20 alin. (3) din acelaşi act normativ, comisiile permanente de specialitate reunite ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Şeful statului indică faptul că prevederile alin. (1) al art. 19 ar trebui corelate şi cu cele ale alin. (7) al art. 19 în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de audiere şi de vot prevăzute pentru numirea preşedintelui Consiliului de Administraţie.

Preşedintele Iohannis precizează şi că, potrivit legii transmise la promulgare, grupurile parlamentare reunite din cele două Camere vor dispune de 10 locuri în consiliile de administraţie ale celor două societăţi, faţă de 8, cât prevede legea în prezent.

„Referitor la această normă, un prim aspect pe care îl învederăm este că aceasta nu este corelată cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte; în mod evident, modificarea numărului membrilor consiliului de administraţie al celor două societăţi de la 13 la 15 ar fi trebuit să antreneze şi modificarea expresă a dispoziţiei ce prevede numărul membrilor acestor consilii de administraţie”, arată Iohannis.

Şeful statului semnalează, sub aspectul coerenţei dispoziţiilor Legii nr. 41/1994, că potrivit art. 19 alin. (5) din actul normativ menţionat, în urma audierii, comisiile permanente de specialitate vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, însoţit de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de titulari şi de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de supleanţi, dar nu mai puţin de 9 pentru fiecare societate în parte, iar în situaţia în care nu s-au făcut propunerile în termenul prevăzut, consiliul de administraţie funcţionează valabil în componenţa a cel puţin 9 membri validaţi.

„Având în vedere că numărul membrilor creşte de la 13 la 15, pentru buna funcţionarea a consiliilor de administraţie considerăm că nu este lipsită de utilitate şi analizarea aspectelor referitoare la numărul minim de membri ce ar trebui validaţi”, conchide Iohannis.

Legea a fost adoptată pe 3 aprilie de Senat, în calitate de for decizional.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de pui ca să-ți iasă un adevărat deliciu. Secretul gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit
Capital.ro
A murit o legendă. I-a ținut pe toți românii lipiți de TV după Revoluție. A fost un revoluționar
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Decizie de amploare luată de ANAF. Toți românii sunt afectați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Elena Lasconi jubilează: În sfârșit
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
David Lynch, regizorul remarcabil, a murit
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux