Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind evaluarea pentru acreditarea institutelor de cercetare-dezvoltare

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, pe motiv că actul normativ conţine neclarităţi.
Romania TV
27 iul. 2018, 13:02
Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind evaluarea pentru acreditarea institutelor de cercetare-dezvoltare

Preşedintele Iohannis arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că această lege vizează modalităţile şi condiţiile de evaluare în vederea acreditării institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizării acestui scop, criteriile de evaluare a acestora, precum şi nivelul minim de finanţare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului-nucleu de cercetare, dezvoltare şi inovare propriu unei unităţi sau unui institut naţional acreditat.

„Considerăm că această lege prezintă neclarităţi sub aspectul reglementării atât a procedurii, cât şi a îndeplinirii criteriilor de evaluare a activităţilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natură să determine un impact negativ asupra acestor activităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acesteia”, se precizează în cererea de reexaminare publicată de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit lui Iohannis, legea prevede eliminarea obligativităţii certificării activităţii de cercetare ştiinţifică pentru instituţiile de învăţământ superior cu grad ridicat de încredere, urmând ca pentru acestea evaluarea instituţională să reprezinte în acelaşi timp şi certificarea pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, opinând că această reglementare este de natură să creeze o diferenţiere între activitatea de cercetare derulată în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi cea derulată în institutele de cercetare-dezvoltare şi inovare (INCD), prin crearea unor condiţii distincte de evaluare pentru instituţii similare.

„Considerăm că acest aspect poate avea un impact negativ asupra activităţii de cercetare pentru instituţiile de învăţământ superior, motiv pentru care se impune reanalizarea acestei soluţii legislative”, afirmă el.

Şeful statului indică faptul că legea elimină unele organisme din procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unităţilor şi instituţiilor din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, precum consiliile consultative la nivel naţional din domeniul cercetării şi dezvoltării, organizaţiile profesionale neguvernamentale din domeniu, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, Academia Română şi alte academii de ramură. În acest context, el susţine că autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare este obligată, potrivit acestei noi reglementări, să consulte doar Colegiul consultativ, a cărui structură, regulament şi componenţă le decide tocmai această autoritate de stat.

„Învederăm faptul că această modificare în procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unităţilor şi instituţiilor din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, fără a fi utilizată expertiza altor organisme în luarea deciziei, poate afecta independenţa şi obiectivitatea procesului de elaborare a metodologiei de evaluare a acestor instituţii”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele Iohannis menţionează cu privire la criteriile prevăzute de lege pentru metodologia de evaluare a activităţilor de cercetare a institutelor respective că noua reglementare prevede înlocuirea criteriilor referitoare la impactul şi eficienţa economică a activităţilor de cercetare-dezvoltare cu aspecte privind realizările în planul inovării şi transferului tehnologic.

Şeful statului subliniază că acest lucru este de natură să îngreuneze atingerea obiectivelor Strategiei de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020 (SCDI), care prevede finanţarea institutelor de cercetare-dezvoltare (INCD) în funcţie de impactul economic şi social al rezultatelor activităţii lor de cercetare.

„Considerăm că modificările operate prin legea transmisă la promulgare pot fi de natură să afecteze activitatea desfăşurată de institutele de cercetare – dezvoltare, institute finanţate în mare parte de la bugetul de stat, ca parte a eforturilor de stimulare a dezvoltării economice”, se mai arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Incident neobișnuit în Piața Unirii: Stâlp de iluminat montat invers după ce a căzut pe tramvai
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva