UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că discuţia privind demisiile unor miniştri din cabinetul Grindeanu este „artificială” şi că aceia care sunt acum în funcţie trebuie „să-şi vadă de treabă” până la învestirea noului Executiv.
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut câteva precizări pe tema consultărilor de luni:
Am chemat toate partidele parlamentare la consultări. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane drept prim-ministru.
(Despre demisiile retrase ale miniştrilor:) Am văzut că e o discuţie mare, e inutilă. Un ministru e în funcţie până se validează un nou guvern votat de parlament, toată discuţia e artificială.
Nu mă apuc să numesc miniştri pentru două zile, cei care sunt în funcţie n-au decât să-şi vadă de treabă până clarificăm situaţia noului guvern.
Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, să mă convingă că poate conduce un guvern şi să aibă o majoritate în spate.
Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge acolo trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi nu-mi doresc aşa ceva, dar ele nu pot fi niciodată excluse, depinde foarte mult de voturile din parlament.
În ţară se fac scenarii, politicienii îmi dau sfaturi… În realitate, aceste lucruri se stabilesc prin vot, pur şi simplu, majoritatea se stabileşte prin vot în parlament.
(Au PSD şi ALDE majoritate?) Asta vă spun în detaliu luni, după consulări.
(Care sunt propunerile PSD?) Luni socot că mă vor anunţa.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a trimis joi o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice prezente în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, potrivit comunicatului.
Fiecare delegaţie va avea maximum 5 persoane.
Programul consultărilor de luni, 26 iunie, va fi următorul:
• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. S-au înregistrat 241 de voturi pentru și 10 împotrivă. Guvernul Grindeanu a căzut, majoritatea parlamentară urmând să propună un nou prim-ministru, pentru care să ceară acceptul preşedintelui Klaus Iohannis.