Klaus Iohannis: „Alegeri anticipate sau guvern tehnocrat, soluţia va fi anunţată după noi negocieri”

Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa soluţia pentru criza politică la sfârşitul săptămânii viitoare, după noi consultări cu partidele. "Concluzia mea după prima runda de consultări e că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi sa discute despre alegeri anticipate, majoritatea liderilor sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat", a declarat Klaus Iohannis. .
Romania TV
06 nov. 2015, 14:02
Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis a finalizat prima rundă de negocieri cu partidele politice şi societatea civilă. „Este nevoie de o schimbare a întregii clase politice, nu este suficientă o simplă schimbare de Guvern. Am primit propuneri oneste, le voi prezenta şi partidelor politice. Voi merge în Piaţa Universităţii, dar nu voi anunţa nici ora, nici data pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment mediatic”.

„Nu a venit nimeni cu o propunere de premier”

Klaus Iohannis a remarcat deschiderea partidelor şi faptul că niciun partid nu a venit cu o propunere de premier: „Majoritatea vor alegeri anticipate, guvern tehnocrat, nimeni nu vrea guvern politic, este o noutate. Aceste concluzii trebuie în continuare discutate şi negociate, indiferent de ce variantă vom alege, guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Partidele trebuie să se înţeleagă pe un program minimal, buget, spitalele, şcolile etc, acestea trebuie convenite de partide. Voi convoca o nouă rundă de negocieri şi poate la sfîrşitul săptămânii viitoare voi veni cu o soluţie în faţa publicului”. 

Declaraţiile preşedintelui: 

– Am terminat prima rundă de consultări. De data aceasta consultările au avut un specific aparte, pentru că au participat reprezentanţi ai societăţii civile.

– Această ultimă întâlnire a fost una foarte bună. Oamenii au venit cu idei, cu concepte gândite, abordări, care pentru mine, în această etapă, sunt de un real folos. Voi prelua aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice.

– Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, care nu au avut nimic de a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal.

– Am primit invitaţia de a merge în piaţă şi le-am spus că voi merge, dar voi merge fără să anunţ înainte.

– Toată lumea a înţeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Toată lumea aşteaptă mai multă curăţenie, mai multă seriozitate, mai multe soluţii.

– Am constatat că nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru, ceea ce este o noutate în politica românească. Nu au venit cu idei fixe, toţi au venit cu deschidere spre soluţii care sunt aşteptate, dar şi dorite.

– O singură rundă de consultări, de data aceasta, nu este suficientă, pentru că situaţia este una specială. A veni cu un nume este un lucru relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări.

– Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru.

– Indiferent de cum vom merge mai departe, este clar că trebuie să ne aplecăm asupr aunui program minimal. Ce trebuie făcut în perioada următoare: guvernul, spitalele, bugetul. Acest lucru trebuie discutat cu partidele politice. 

– Sper ca la sfârşitul săptămânii viitoare să am o concluzie finală.

Declaraţiile de presă au loc după ce au fost finalizate discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile, care au fost chemaţi la consultări, în premieră, în vederea desemnării viitorului prim-ministru al României, după depunerea mandatului de către Victor Ponta.

Vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.


Klaus Iohannis a finalizat, vineri, prima rundă a consultărilor cu partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile privind desemnarea unui nou premier.

Social-democrații au propus ca, într-o primă etapă, să fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse în perioada care vine, urmând ca, odată ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, să urmeze discuția pentru desemnarea unui prim-ministru.

„Vreau să plecăm de la altceva, nu să plecăm de la a nominaliza o persoană care să umble și să bată la ușa fiecărui partid și să ceară sprijin politic, să-și încropească un program de guvernare și să stăm toți cu emoții dacă trece sau nu trece în Parlament și să venim din nou să prelungim criza. Dimpotrivă, vreau să facem acest pachet de obiective politice, care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate”, a declarat președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu șeful statului.

Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu Iohannis, copreședintele Alina Gorghiu reafirmând că PNL susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultărilor de la Cotroceni, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câștigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.

„N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat președintelui care sunt temeiurile pe care ne bazăm atunci când solicităm anticipate. (…) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică, și cred că înțelegând ceea ce se întâmplă nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului și organizare a alegerilor anticipate. N-am avansat niciun fel de calendar, mă bucur că am văzut că delegația PSD a avut o poziție echilibrată, nuanțată, care nu excludea alegerile anticipate. Cu toții credem că este acel moment în societatea românească în care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la vârf, este momentul în care ar trebui să găsim o soluție de consens. (…) Altfel, nemulțumirea va persista”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a arătat că ar fi un avantaj organizarea de alegeri anticipate deoarece aceste alegeri s-ar suprapune peste cele locale, Gorghiu subliniind că propunerea de organizare a anticipatelor nu este una care aduce capital PNL.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a propus la consultările cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare înainte de termen.

„Noi propunem declanșarea de alegeri anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, alegeri înainte de termen cu un guvern de tehnocrați, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii, nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii conduși de un om tehnocrat și cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare și pregătirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale.

Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.

„Noi ne dorim să avem o soluție care se fundamentează pe principiile fundamentale ale democrației, pe Constituție și care să fie realizată sub auspiciile președintelui României, dacă nu o soluție de consens, măcar o soluție temperată. Sper să reușim lucrul acesta”, a afirmat Pambuccian, după consultările cu șeful statului.

El a arătat că în majoritate deputații minorităților naționale susțin că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție. Liderul grupului a precizat că minoritățile naționale nu au nimic împotriva unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București