Iohannis: Odată depăşit pragul de 3 infectări la mia de locuitori este evidentă necesitatea stabilirii de noi măsuri restrictive

Președintele Klaus Iohannis a susţinut luni, 19 octombrie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă în contextul agravării crizei COVID-19 în România. El a mai remarcat că Bucureştiul au depăşit indicele de 3 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus la mia de locuitori, la fel şi alte localităţi şi că este evident că sunt necesare noi restricţii. ”E de neînţeles că la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent”, a remarcat preşedintele, adăugând că atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă şi nu trebuie să rămână fără urmări.
Romania TV
19 oct. 2020, 09:13
Iohannis: Odată depăşit pragul de 3 infectări la mia de locuitori este evidentă necesitatea stabilirii de noi măsuri restrictive

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, că „a fost foarte uşor de prevăzut că Bucureştiul va intra în scenariul 3” – stabilit după depăşirea incidenţei de infectare de 3 la mia de locuitori cu SARS-CoV, în două săptămâni – iar, în acest context, autorităţile locale aveau obligaţia de a explica populaţiei eventualele restricţii ce s-ar fi impus.

„A fost foarte uşor de prevăzut că Bucureştiul va intra în scenariul 3. Sigur, nu a fost uşor de prevăzut şi nici nu s-a aşteptat nimeni să spună dacă se întâmplă sâmbătă sau duminică sau luni sau marţi. Deci în detaliu, sigur, trebuie aşteptat calculul”, a afirmat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Iohannis a apreciat că „a fost evident că numărul de infectări va creşte şi nu va scădea şi atunci autorităţile locale au obligaţia, din timp, când se prevede o astfel de evoluţie, să meargă la o conferinţă de presă şi să explice”.

„‘Dragi oameni, vedeţi că este posibil, peste o săptămână, să intrăm în scenariul 3. Atunci vom purta mască şi elevii vor sta acasă, deci pregătiţi-vă ca să ţineţi copiii acasă’ – cam ceva la modul acesta, nimic sofisticat, nimic ultraştiinţific, ci comunicări de bun simţ, fiindcă nu toată lumea stă în mod natural cu ochii în televizor să urmărească cu punct şi virgulă care este rata în fiecare zi, dar au dreptul să fie informaţi din timp, atunci când se pregătesc şi este foarte probabil să se ia măsuri care efectiv le afectează viaţa”, a detaliat Iohannis.

„Am participat azi la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, organizat de Estonia în format videoconferință. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, primul proiect fiind poriectul BRUA – faza 1 și trecerea la faza 2.

Am subliniat importanța deosebită a liniei de cale ferată care leagă Constanța de Gdansk și proiectul Via Carpatica. Aceste proiecte au nevoie de finanțare substanțială.

Pe lângă Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA.

Înainte de a răspunde la întrebări, mă voi referi şi la situatia epidemiologica din tara noastra.

Din nefericire, așa ca peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări cu noul coronavirus.

Capitala a depășit indicele alarmant de trei la mie, intrând în scenariul roșu.

Odată depășit pragul e evidentă necesitatea unor măsuri restrictive.

Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa.

E de neînțeles că deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită.

Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

Cetățenii trebuie să fie partenerii autorităților. Sunt necesare informarea din timp și predictibilitate atunci când e afectată viața cetățenilor.

Trebuie să acționăm decisiv acum pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.

Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră. În primăvară, am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru.”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebări din partea presei:

Întrebare: Ar trebui ca și în București, la fel ca în alte orase europene, să se impună rămânerea oamenilor în case sau închiderea restaurantelor?

Klaus Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare.

Întrebare: Ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare? Marcel Ciolacu anunța că dorește ca partidele să fie chemate la consultări la Cotroceni.

Klaus Iohannis: Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.

Întrebare: Președintele Parlamentului European avertiza că bugetul european este blocat acum. Când ar urma să primim primii bani europeni?

Klaus Iohannis: Aceste chestiuni au fost discutate, în prezent negocierile merg un pic mai greu, i-m încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții, ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget și vom putea folosi acești bani europeni.

Întrebare: Ar trebui demis prefectul Capitalei?

Klaus Iohannis: Lucrurile nu pot continua așa, oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie luați în serios și să primească informațiile în timp util ca să se poată pregăti.  Faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile aduce cu sine și obligația de a informa în timp util populația despre ce este posibil să se întâmple. Nu cred că familiile din București cu copii au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții.

Întrebare: Legat de respect față de cetățeni, situația din educație: mai suportați ce se întâmplă, mai rezistați haosului de acolo?

Klaus Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, ca și educația. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că putem face generalizări, că e haos.

Întrebare: Știm că există un deficit de medici și asistente ATI, ar putea apela România la sprijin european?

Klaus Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri interesați să intre direct în prima linie. Dar eu cred că putem să gestionăm situația în continuare, iar acum câteva luni medici de la noi au mers în altă parte.

Întrebare: De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile publice mai devreme?

Klaus Iohannis: Pentru că aceasta a fost recomandarea specialiștilor.

Întrebare: Nu există încă toate tabletele, cine se face vinovat de această situatie?

Klaus Iohannis: Guvernul lucrează la aceste chestiuni și zilnic mai apare câte un progres. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut pandemia, rezervele României erau zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. În educație s-a început destul de devreme procedura de achiziție. 

Întrebare: De circa o lună sunt elevi cu zero acces la educație, fără curent, tabletă și internet. După ce va fi rezolvată situația, cine ar trebui să fie responsabil ca la finalul anului școlar să fie recuperat timpul pierdut?

Klaus Iohannis: Nu cred că e cazul să căutăm vinovați, ci să căutăm soluții. Chestiunea e extrem de complexă. Noi vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative și ceea ce facem e să prevenim o generație pierdută. Pentru cei care nu au acces se caută soluții pentru fiecare în parte. Problema e imensă și conține mult mai multe fațete decât că într-o școală sau în alta poate nu toți elevii au primit materialul pentru a participa la școala online. Îmi doresc foarte mult ca până la finalul anului școlar să putem spune că am dotat școlile, că elevii au acces la școala online

Întrebare: Petrecerile sunt principala cauză a creșterii numărului de cazuri?

Klaus Iohannis: Cu siguranță aceste petreceri, în special nunțile mai mari, botezurile, unde nu s-a respectat purtatul măștii, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.

Întrebare: Premierul Orban și ministrul Predoiu vorbeau de o reformă a CCR. Considerați că se impune o reformare în ce privește componența, sau o reformă mai largă?

Klaus Iohannis: Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiției, care trebuie reparate. Dar am putut vedea toți că e nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații fără soluții constituționale – vă amintesc doar problema anticipatelor. Cu siguranță, când Constituția va fi modernizată, e nevoie și o modernizare a capitolului referitor la CCR.

Întrebare: Astăzi, guvernul propune la conducerea Romgaz, companie strategică a statului, un controlor de rovignete, un consilier la Autoritatea Electorala Permanenta și un fost viceprimar din Sibiu specialist in asfaltari. Numirile la conducerea marilor companii de stat e atributul guvernului, dar dumneavoastra ati promis in campania prezidentiala de anul trecut că acestea trebuie facute pe baza de „competenta si integritate” si ati criticat numirile facute de PSD. Ce veti face concret pentru a va putea respecta promisiunea din programul cu care ati castigat al doilea mandat de presedinte?

Klaus Iohannis: Mă voi informa la guvern și veți primi un răspuns prin Biroul de Presă.

Întrebare: Se discută la nivel european ca România să piardă bani europeni dacă se majorează pensiile cu 40%?

Klaus Iohannis: Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute, o acțiune bugetară responsabilă. Criza economică este un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, e evident că anumite cheltuieli trebuie făcute – spitalele, medicii, tablete pentru elevi, dar multe cheltuieli pot fi amânate până se îmbunătățește situația. Dacă nu va fi așa, cu siguranță vom intra într-o procedură specială cu un rating în scădere iar Comisia citește cu mare atenție tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere.

Întrebare: Comitetele de urgență ar trebui să se reunească mai repede?

Klaus Iohannis: A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul 3. A fost evident că numărul de infectări va crește și autoritățile au obligația din timp să meargă la o conferință și să explice: vedeți că e posibil să intrăm în scenariul trei, atunci vom purta mască și elevii vor sta acasă. Ceva la modul acesta, nimic sofisticat, ci comunicări de bun simț.

Întrebare: PNL a oferit un loc eligibil pentru alegerile parlamentare lui Viorel Ilie, fost ministru în unul dintre guvernele PSD girate de Liviu Dragnea. De asemenea, Viorel Ilie a fost vizat si de o anchetă penală, dar nu a putut fi investigat, deoarece parlamentul nu i-a ridicat imunitatea. Mai e credibil mesajul dvs anti PSD dacă PNL promovează astfel de personaje?

Klaus Iohannis:Mesajul meu a fost mesajul politicianului și președintelui Klaus Iohannis și a rămas același. V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a terminat. Nu au mai existat racolări, cooperări și ăsta este un fapt. Am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit când a fost nevoie. Mai departe cu siguranță veți putea să aflați de la PNL cum s-au făcut listele, candidații sunt membri PNL.

Întrebare: Evenimentele de la Iași ar putea fi parte a unui război hibrid?

Klaus Iohannis: Nu cred că face parte dintr-un război hibrid, toți trebuiau să participe în condițiile stabilite de guvern, cu mască, cu distanțare, iar autoritățile trebuie să impună respectarea măsurilor iar cine nu respectă va fi amendat. Dacă au fost punctual alte abordări atunci sunt persoane care vor trebuie trase la raspundere.

Întrebare: DSP nu a raportat nicio infecție nozocomială la decesele Covid. Guvernul raportează mai puține infecții nozocomiale decât guvernul Ponta la Colectiv. 

Klaus Iohannis: Despre infecțiile nozocomiale voi cere o informare la MS. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta.

Întrebare: Emmanuel Macron spunea la Vilnius că UE trebuie să-și reducă dependența față de arsenalul american.

Klaus Iohannis: România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA. România alocă 2% din PIB pentru apărare. Da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE și sunt perfect de acord, e un lucru bun, dar abordările europene și NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască. Pentru mine, primul și cel mai important lucru este siguranța României.

Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, a declarat că situaţia din spitale este critică şi că e nevoie de soluţii rapide de la o zi la alta. Medicul a lansat şi un avertisment îngriijorător, şi anume că dacă se va menţine trendul crescător, medicii ar putea fi puşi în situaţia în care să aleagă pe cine să salveze.

„Noi nu mai avem locuri, am dus la Arad pacienții care necesitau terapie intensivă. Am ajuns la aproape de maxim, inclusiv cu paturile de interne.

Dacă nu ne vom trezi în al 13-lea ceas, nu știm unde o să ajungem. Nu mai avem cu ce să facem față.

În acest moment, capacitatea e la maxim. Dacă mai avem azi cazuri de terapie intensivă nu știm unde să le trimitem. Ne trebuie soluții rapide de la o zi la alta.

Dacă ne menținem pe 4.000 de cazuri, săptămâna asta vom fi plini, vom ajunge în situaia în care tebuie să alegem pacienții. De săptămna asta, la asta se va ajunge”, a declarat medicul Oancea la DIGI 24.

Citeşte şi: Adrian Streinu Cercel aruncă BOMBA! De ce mortalitatea provocată de COVID este în creştere în ROMÂNIA

 

Anisie: ISMB propune închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în online pentru 14 zile. Măsura se aplică şi în învăţământul privat

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va propune Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenta suspendarea cursurilor fata in fata pentru 14 zile şi mutarea lor în sistem online, a declarat, luni, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie. Propunerea autorităţilor din domeniul Educaţiei vine după ce Bucureştiul a depăşit incidenţa de 3 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori şi, conform unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, ar urma să intre în scenariul roşu pentru limitarea răspîndirii cazurilor de infectare cu coronavirus.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Creşele şi afterschool-urile NU se închid. Nu intră sub restricţii, când se atinge indicele de 3 la mie”

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană