Klaus Iohannis a declarat că nu va promulga legea incompatibilităţilor aleşilor locali.
„Această lege a ajuns la preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a fost trimisă a doua oară spre promulgare. Am serioase dubii privind constituţionalitatea acestui act normativ. Am trimis o adresă Curţii Constituţionale în care solicit să se examineze constituţionalitatea acestui act normativ”, a spus şeful statului.
Principalele declaraţii ale şefului statului:
– una dintre atributiile presedintelui este de a promulga legi adoptate in Parlament.
– pentru a preveni neînţelegeri sau interpretari eronate am decis ca, atunci când ajung la mine legi importante, să fac declaraţii legate de promulgarea sau nepromulgarea unor acte normative.
Legile electorale:
– în ceea ce priveşte legile care se refera la finanţarea partidelor şi campaniilor, legea privind alegerea administratiei publice locale şi legea privind partidele politice: pentru mine este foarte important ca legile să duca la o imbunatatire a situatiei. Aceste trei legi au fost promulgate. Nu sunt legi perfecte. Una peste alta, fiecare în parte reprezinta un progres într-o direcţie bună.
Legea privind incompatibilitatea primarilor:
– Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, 51/2006, cea care le da primarilor si presedintelor de CJ dreptul să fie membri in Adunarea generala a actionarilor atunci cand e vorba de o societate care se ocupa de utilitati publice. Chiar subsemnatul am avut o speta cu ANI, ICCJ a transat chestiunea si a decis ca eu nu am fost in incompatibibiliate. Totusi, aceasta lege nu va fi promulgata. Aceasta lege a ajuns anul trecut la Presedintie, a fost trimisa la reexaminare la predecesorul si a ajuns din nou la presedinte. Am serioase dubii cu privire la constitutionalitatea acestei legi. Voi solicita CCr sa se pronunte pe constitututionalitatea acestei legi.
Modificarile la Codul penal şi la Codul de procedura penal:
– Nu sunt de acord cu modificarile la Codul Penal şi la Codul de procedura penală. Nu pot să accept ca parlamentarii sa facă aceste modificari in functie de interesul lor propriu. Nu le voi promulga.
Î: Cu cine v-ati consultat cand ati decis sa retrimiteti la Parlament proiectul Codului Silvic?
Cu departamentul de resort. A venit o sesizare din partea Consiliului Concurentei. Am retrimis legea in Parlament folosind aceasta sesizare.
Î: Spuneati ca veti solicita institutiilor abilitate informatii legate de declaratiile premiarului Victor Ponta. Ati primit un raspuns.
Acest raspuns va ajunge probabil la mine la mijlocul acestei saptamani. Am vorbit chiar astazi si am primit asigurari ca se lucreaza la el.
Î: Ati vorbit cu Victor Ponta despre inlocuitorul lui Liviu Dragnea?
Premierul nu m-a contactat in aceasta chestiune, dar sunt convins ca in masura in care se gaseste o persoana care sa fie propusa ma va contactat si vom discuta.
I: Cand veti anunta seful DIICOT?
Saptamana abia a inceput. In cursul acestei saptamani, voi lua o decizie si o voi comunica public.
Despre defrisarile ilegale…
Sunt hotarat sa se discute aceasta chestiune in CSAT.
Î: Intentionati sa sesizaţi CCR pe Codul Silvic?
Nu intenţionez. Daca aş fi dorit, aş fi putut sa fac acest lucru din capul locului.
Î: Va mentineti decizia de a-l propune pe Catalin Predoiu in funcţia de premier, daca PNL va obtine majoritatea?
Da, sigur ca da.
Despre relatia cu premierul
Este o relatie institutionala. Daca a suferit schimbari, este tot o relatie institutionala. Daca am constatat ca o declaratie e nelalocul ei, am considerat ca trebuie sa o pun la punct. Codul Silvic a aratat ca sunt probleme in care avem pareri foarte diferite. Daca avem pareri politice diferite, pot duce la o dezbatere politica. Dar nu pot sa accept ca parerile diferite sa duca la aluzii ca se face trafic de influenţa la Presedintie. Lucru care nu s-a intamplat si nu se va intampla.
Despre organizarea de alegeri pentru posturile ramase vacante
Abordarea Guvernului este gresita. Ar fi trebuit sa organizeze alegeri acolo unde sunt posturile vacante. Este o tema care ar trebui discutata de partidele politice.
Despre noua carte şi faptul că au existat indicii privind existenţa unui „blat Ponta-Băsescu”
Am acelasi sentiment. Sunt diferite indicii pe care le-am discutat in campania electorala.
Despre atacul lui Traian Băsescu care l-a acuzat că dă mai mult interviuri in limba germana
Vă rog să îl intrebati pe dl Traian Băsescu ce a vrut sa spună. Eu nu comentez afirmatiile predecesorului meu.
Î: V-a informat RA-APPS cand va veti muta in Vila Lac 3?
Nu.
Î: Pot face parte primarii si sefii CJ din AGA?
Da, sunt de parere că primarii şi preşedintii de consilii judetene trebuie să aiba posibilitatea sa fie membri in adunarea intercomunitara care se ocupa de aceste societati şi sa fie membri in CA daca societatea este constituita pentru a satisface nevoile unei arii mai mari decat un judet, la nivel regional. In alta formă, nu.
Despre noul sef al SIE
Voi face o nominalizare la momentul potrivit.
Despre actiunea partidelor şi punerea in practica a deciziilor luate la consultarile de la Cotroceni
Ma ingrijorează un pic, nu sunt in grafic.
Întrebat daca considera ca taierile ilegale de paduri reprezinta un atentat la siguranta nationala
În continuare, consider ca taierile ilegale de paduri reprezinta un atentat la siguranta nationala. Dupa ce facem analiza in CSAT, vom ajunge la anumite concluzii
Despre situaţia cardului de sanatate
Domnul ministru Banicioiu a fost la mine, mi-a prezentat situatia. Concluzia este ca a fost prost pregatita implementarea cardului. Consider in continuare ca populatia a fost insuficient de bine informata. Ar fi fost nevoie de o campanie nationala de informare si atunci sincopele ar fi putut fi evitate.
Despre instituţia Primei Doamne
Eu in continuare cred ca Romania nu este pregatita pentru o institutie a Primei Doamne.
Prima Doamnă există. Este soţia mea, Carmen.
Dar nu cred ca trebuie institutionalizata aceasta chestiune.
______________________________________________________________________________
Președintele Klaus Iohannis susţine conferința de presă, după ce, săptămâna trecută, a existat un schimb de replici între cele două palate pe tema unei posibile influențe la nivelul Administrației Prezidențiale pe Codul Silvic.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Este o idioţenie totală ideea că eu aş face lobby pentru o companie austriacă
Premierul Victor Pontal l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru cererea de reexaminare a Codului Silvic şi a insinuat că ar fi fost „victima” unui trafic de influenţă. În acest sens, şeful statului a ripostat şi a cerut directorului SRI să verifice informaţiile premierului.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a catalogat drept „foarte grave” afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune tv.
„E surprinzător și fals. (…) Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. E foarte gravă afirmația. (…) Dacă nu se confirmă (…), atunci prim-ministrul va răspunde”, a afirmat președintele la Aeroportul Henri Coandă.
Citeşte şi: Război între Palate pe Codul Silvic. Iohannis: Dacă declaraţiile lui Ponta nu sunt adevărate, să răspundă
Primul ministru al României, Victor Ponta, îi acuză pe liberali că l-au influențat pe președintele Klaus Johannis atunci când acesta a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Premierul Victor Ponta a susținut că cei din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai unei firme.