Klaus Iohannis: „Primii români vaccinați anti-Covid vor fi medicii. România va depăși această criză sanitară”

Klaus Iohannis, preşedintele României, a susţinut luni o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, de la ora 18, în care a anunţat deciziile luate în şedinţa cu Nelu Tătaru, Raed Arafat şi mai mulţi medici specialişti.
Claudia Simion
17 nov. 2020, 16:13
Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis dă detalii despre campania de vaccinare anti-Covid 19. „România trebuie să fie pregatita pentru a gestiona campania de vaccinare. Dupa elaborarea strategiei, care va fi facuta publica saptamana viitoare.

A fost desemnat un coordonator al campaniei, domnul Valeriu Gheorghiță, medic la Spitalul Militar Central. Vaccinarea va începe cu anumite grupe de populație: personalul medical în primă fază, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie.

Au fost stabilite condițiile generale. Am solicitat o dată în plus să comunice clar și transparent aceste măsuri atât personalului medical, cât și populației.

E deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin eficiența și siguranța vaccinurilor, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă.

România va depăși această criză sanitară și sunt optimist pentru că deja începem să vedem efectele măsurilor luate. Pentru a fi siguri de rezultate trebuie să menținem cursul actual. Trebuie să respectăm regulile și sunt sigur că în 2 săptămâni vom vedea rezultate și mai bune.

Citeşte şi: Președintele Klaus Iohannis vrea ca toate spitalele să treacă la Ministerul Sănătății

Ne dorim aceleași lucruri: să protejăm sănătatea românilor, să avem o relansare economică robustă și să putem redeschide școlile cât mai curând.

Înainte de a răspunde întrebărilor, aş dori să fac câteva precizări legate de tragedia de la Piatra Neamț. Sunt alături de familiile îndoliate și le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu.

Transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic care și-a pus în pericol propria viață pentru a salva alte vieți.

Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii.

Din martie, acest sistem și așa împovărat a avut de dus și bătălia cu coronavirusul. Este meritul medicilor că salvează vieți în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină.

Doar reforme autentice, cu o majoritate care lucrează într-adevăr pentru români, pot rezolva aceste lucruri.

Ne lovim de aceleași obstacole: rezistența la schimbare. Mereu aceiași politicieni care au secătuit România strigă de pe margine. Există și un vinovat moral. Cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament și a îndemnat oamenii să nu respecte regulile în plină pandemie.

Autoritățile locale pesediste, e un adevăr care trebuie spus, au aplicat după ureche măsurile de la centru. La Piatra Neamț au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să colaboreze cu specialiştii DSP.

Nu alocă resurse suficiente, nu aplică standarde ridicate și preferă improvizații care în cele din urmă în mod tragic fac victime. România are nevoie de reforme profunde care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Economia îşi revine treptat şi avem perspectiva unei creşteri consolidate în anii următori

De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricând pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucție pe care eu cu guvernul liberal ni le-am asumat.

Mâine voi organiza o întâlnire cu experții pe tema echipamentelor din spitale, mai specific cele din secțiile ATI. Știm că există numeroase probleme care impun rezolvarea cu prioritate, în condițiile suprasolicitării din secțiile ATI.

Rețelele de suport pot fi depășite, ceea ce creează riscul major al unei tragedii de genul celei de la Piatra Neamț. Am cerut o analiză a contractelor de service pentru aparatura din spitalele publice.

O altă soluție pe termen lung este preluarea coordonării actului medical înapoi la ministerul Sănătății. Vom putea face asta printr-un pachet de reformă a legilor sănătății la care lucrează specialiștii din minister.”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebări din partea presei:

Întrebare: Care este situația privind rata infectărilor cu noul coronavirus? Se poate spune că am ajuns pe un platou?

Iohannis: Avem ceva motive de optimism. Putem să constatăm că nu mai avem creșteri mari de la o zi la alta. Putem să spunem că ne-am așezat pe un platou, dar nu e suficient. Pentru că în continuare secțiile ATI sunt pline, prea mulți români mor. trebuie să facem un efort să reducem în continuare numărul de îmbolnăviri zilnice. Și dacă vom avea în varianta cea mai optimistă la înceăputul anului viitor un vaccin pandemia nu se va opri instataneu, ci vor mai fi câteva luni în care să respectăm regulile pentru a nu ne îneca, cum se spune, la mal.

Întrebare: Ponta a demisionat după Colectiv. Considerați că și Guvernul Orban trebuie să plece după tragedia de la Piatra Neamț?

Iohannis: Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece. A gestionat această criză imensă. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare și lăsat fără resurse de guvernele pesediste. Nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă. A preluat guvernarea când toți ceilalți au preferat să stea pe margine și să comenteze. Această tragedie ne arată felul în care PSD a tratat sistemul de sănătate. După alegeri trebuie întregul sistem reformat și lucrurile trebuie modernizate, simplificate, îmbunătățite, investiții în spitale noi, în aparatură, dar și în service și mentenanță. Nu e păcat ca din medicii tineri o bună parte să plece în străinătate în loc să rămână acasă să lucreze în spitale moderne.

Citeşte şi: Incendiu ATI Neamţ. Klaus Iohannis: Baronii roşii au schimbat directorii de spital după capul lor

Întrebare: Ați discutat cu familia medicului rănit la Piatra Neamț și cine vă ține la curent în legătură cu starea sa?

Iohannis: În legătură cu medicul Denciu, informațiile îmi provin prin domnul ministru Tătaru.

Întrebare: Premierul Orban a anunțat că într-o săptămână va crește numărul paturilor ATI cu până la 200. Medicii se tem de creșterea consumului de curent, în clădiri foarte vechi. Au autoritățile un plan pentru ca o tragedie ca cea de la Piatra Neamț să nu se mai întâmple?

Iohannis: Tocmai de aceea am convocat întâlnirea de mâine, pentru a discuta toate aceste măsuri cu specialiștii în ATI. Am convocat și specialiști în instalații, în special sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secțiilor ATI se poate face. Trebuie evitată suprasolicitarea unor rețele și improvizațiile.

Întrebare: Tragedia de la Piatra neamț a adus în discuție din nou politizarea managementului spitalelor. PNL a avut șansa depolitizării în perioada stării de urgență, pe care a ratat-o. Au fost puși în funcții membri de partid. care e diferența între PNL și PSD?

Iohannis: Argumentația este foarte simplă. Fiindcă atunci când vom avea o nouă majoritate care se va afla în jurul PNL voi avea un guvern cu care voi lucra foarte bine și mă voi implica personal în reformarea sistemului de sănătate. Și acest lucru pot să îl promit românilor. Anul ăsta am avut un guvern minoritar și în parlament o majoritate pesedistă care a sabotat măsurile, care și-a schimbat haina, dar năravul nu.

Întrebare: Ați spus că la tragedia de la Neamț există și un autor moral, autoritățile pesediste. La Sibiu cine e vinovatul moral pentru incidenţa record de infectări?

Iohannis: Cred că acolo lucrurile s-au mișcat prea încet și din păcate a fost nevoie de un impuls venit de la centru pentru a accelera un pic decizia de carantinare, situație care e extrem de neplăcută pentru orice sibian. Cred că sibienii vor respecta aceste măsuri astfel încât Sibiul să nu mai fie în topul infectărilor, iar după perioada de carantină nu va mai performa cu recorduri negative. Persoane cu putere de decizie au renunțat la funcție sau au fost eliberați din funcție.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Iohannis, te cațeri pe cadavre fără rușine pentru a ține la putere guvernul MORȚII!”

Întrebare: Ionuț Anghel, un tânăr de 35 de ani, a murit după ce a așteptat trei ani un transplant pulmonar. Cu o zi înainte de a muri a postat un mesaj în care a întrebat de ce nu se reușește nimic în cazul bolnavilor cronici, având în vedere că dacă se vrea, se poate, cum s-a întâmplat în cazul medicului de la Neamț.

Iohannis: Este evident o situație emoțională, tragică, îmi pare rău pentru acest tânăr. Tocmai de aceea e nevoie de o reformă profundă a sistemului. Ambiția mea e să avem un sistem care îi tratează pe tinerii bolnavi aici, în țară. Oricât de greu de crezut ar fi acest lucru este posibil.

Întrebare: Ce se întâmplă cu spitalele care nu au autorizație la incendiu?

Iohannis: Un spital plin de pacienți nu poate fi închis, însă se pot lua măsuri pentru a îmbunătăți net siguranța. Aceste lucruri sunt posibile și trebuie făcute

Întrebare: Olguța Vasilescu a anunțat că va organiza un târg de Crăciun în Craiova. Este posibilă organizarea unor astfel de evenimente?

Iohannis: Organizarea unui târg de Crăciun în plină pandemie, mi se pare imposibilă și inoportună. Aceste târguri de Crăciun în acest an nu se pot organiza

Întrebare: Spitalul din Neamţ nu avea aviz DSP pentru ultimele modificări. A existat o presiune pentru suplimentarea cât mai rapidă a paturilor ATI? În întâlnirile de săptămânile trecute vi s-a semnalat că din cauza grabei e posibil să nu existe avize??

Iohannis: Nicio grabă nu poate să pună în dificultate pacientul. Niciodată nu trebuie făcute improvizații care pun în pericol viața pacienților și personalului medical. Nicio grabă în amenajarea unei secții nu poate fi folosită ca scuză în nerespectarea unor norme care nu sunt chiar foarte complicate.

Întrebare: În seara tragediei de la Neamț existau locuri pentru arși în România, de ce a fost transferat medicul erou în Belgia?

Iohannis: Această decizie s-a luat la MS. Mi s-a comunicat, dar dacă este nevoie pot să aflu și documentația medicală. Mie mi-a fost suficient că am aflat din timp că se dorește acest transfer.

Întrebare: Tătaru spunea că noi toți suntem vinovați de tragedia de la Neamţ. Care e partea dumneavoastră de vină?

Iohannis: O afirmație un pic nerumegată. Nu toți suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare, cei care au fost la conducere, cei care gestionează în județe spitalele, care nu alocă resurse, care nu s-au îngrijit de calitatea personalului, a managementului. Mai vinovați sunt cei care au guvernat mai mulți ani din ultimii 30 de ani. Mă refer la marele PSD. Acesta e vinovatul moral. Vinovatul tehnic va fi găsit de anchetatori în fiecare caz.

Citeşte şi: ŞCOLI ÎNCHISE în România. Iohannis: Lipsa contactului direct cu profesorii și colegii poate fi adesea demotivantă

Întrebare: Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în acest an?

Iohannis: Ele vor avea loc, ca în fiecare an, dar sub semnul pandemiei. Vor trebuie respectate toate măsurile în vigoare. Cu siguranță marile petreci nu vor putea să aibă loc, dar Crăciunul vine și așa

Întrebare: De ce România nu poate trata o persoană cu arsuri grave?

Iohannis: Reformele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care înțelege nevoia de reformă. Noi am avut din 2016 diverse guverne PSD-iste, dar au avut și o majoritate parlamentară care nu le-a folosit decât la irosirea banului public. Speranța mea e să se constituie o nouă majoritate parlamentară, în jurul PNL, care împreună cu mine poate să se apuce la modul foarte serios de reformarea marilor sisteme publice, pentru că altfel România nu poate merge mai departe.

Întrebare: Cătălin Predoiu va rămâne ministru al Justiției în viitorul Guvern ?

Iohannis: Personal am fost un promotor al luptei anticorupție din prima zi de mandat. Eu cred că România are nevoie de luptă anticorupție eficientă. De cu totul altă părere a fost și este PSD, care în trei ani de guvernare a încercat să pună cizma pe gâtul justiției. Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, legislația, să intervenim cu măsuri clare, ferme, moderne, nu doar în a repara ce s-a stricat, ci pentru a pune la punct o legislație modernă, europeană, care ne scoate definitiv din zona statelor unde câteodată se mai poartă discuția în jurul statului de drept. Ați urmărit probabil că în ultima vreme când se vorbește în UE de această problemă, România nu mai este o temă.

Klaus Iohannis, conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Declaraţii live text:

Klaus Iohannis, conferinţă de presă. Pe RomaniaTv.net veţi putea urmări declaraţiile susţinute de preşedinte în regim live text, de la ora 18.

Klaus Iohannis a avut, tot marţi, o şedinţă privind evaluarea şi prezentarea măsurilor impuse în pandemia de coronavirus. La întâlnire au participat premierul Orban, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, şeful DSU, Raed Arafat, mai mulţi miniştri din Guvern şi experţi în sănătate.

Au fost prezenţi, totodată, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, şef al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş Marian Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, precum şi medicul primar în Secţia Boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Valeriu Gheorghiţă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

BILANŢ coronavirus 17 noiembrie. 8.262 de cazuri noi COVID şi 186 de decese în 24 de ore

Klaus Iohannis face declaraţii în ziua cu un nou record de decese provocate de infecţia cu COVID-19. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 8.262 cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV2. Încă 186 persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, la Terapie Intensivă sunt internaţi în acest moment 1.174 de pacienţi cu COVID-19.

până astăzi, 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 253.244 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.262 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 9.261 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 16.11.2020 (10:00) – 17.11.2020 (10:00) au fost raportate 186 de decese (110 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Zelenski cere garanții de securitate din partea SUA pentru pacea în Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin