„În această duminică, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari. De ce e această alegere atât de importantă? Pntru că de cei care vor câștiga depinde ca spitalele și școlile să fie modernizate, drumurile să fie reparate.
Alegerile ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă dar atunci au fost amânate pentru că existau foarte multe necunoscute cu privire la virus. Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță.
Există norme stricte astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime: dezinfectarea riguroasă a secțiilor, circuite separate de circulație. Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază – purtarea măștii, igiena mâinilor, dezinfectarea obiectelor folosite în comun – atunci riscul de infectare este redus la minim. Practic exprimarea votului nu diferă mult cu alte activități zilnice, cum ar fi mersul la cumpărături.
M-am bucurat să văd că, în ciuda condiţiilor speciale, campania electorală a fost un activă. Din păcate, am văzut şi cum unii competitori recurg la obișnuitele tactici retrograde. Încă mai cred că oamenii pot fi mințiți.
Aceiași politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au, încă, în Parlament pentru a promova tot felul de legi populiste știind foarte bine că sunt inaplicabile, în această perioadă de criză majoră în care bugetul e pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită.
Avem multe modele de comunități locale de succes, și avem și exemple unde administrațiile locale au eșuat lamentabil. Mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cei care pot face ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în care trăiți.”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebări din partea ziariștilor
Reporter: Vă așteptați la o nouă carantină?
Klaus Iohannis: Nu văd motive pentru o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu, dar vedem cum numărul de infectări e în creștere. Noi putem stopa răspândirea epidemiei dacă purtăm masca, evităm aglomerările, igiena mâinlor.
Reporter: Un profesor a îndemnat copii să nu respecte regulile. A cui e responsabilitatea?
Klaus Iohannis: Este un caz singular, reprobabil, nu putem tolera așa ceva și sunt convins că cei de la Inspectoratul școlar vor lua măsuri. E jalnic.
Reporter: Parlamentul a aprobat majorarea salariilor cu 40%. Veți promulga legea?
Klaus Iohannis: Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și deja primii pași s-au făcut, pensiile au crescut cu 14%. Chiar dacă ne dorim mai mult, suntem în pandemie, în criză economică și bugetul e deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, ar trebui să luăm bani din altă parte, ori de peste tot deja banii au fost reduși la minim.
Reporter: Avocatul general al CJUE a decis că numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și procedurile de înființare a Secției speciale nu respectă dreptul UE. Când se va rezolva această chestiune?
Klaus Iohannis: Este o propunere a avocatului general, dar aceste propuneri sunt exact lucrurile pe care le-am spus și eu, și PNL, când PSD s-a apucat să distrugă legile justiției. Mă bucură că iată avocatul general de la CJUE are exact aceeași opinia pe care am avut-o și eu, cu aceste argumente am atacat modificările PSD. Este o încurajare pentru noi, am spus acum câteva săptămâni că legile justiției în această toamnă trebuie să intre în discuție și să fie reparate. Eu voi insista și cred că voi avea oarecare succes ca după alegeri de la MJ să apară propunerile pentru a reda viteză luptei anticorupție, pentru a face procedurile transparente și pentru a garanta independența magistraților
Reporter: E oportună testarea pentru românii care vin din diaspora?
Klaus Iohannis: E o chestiune care se va discuta la MS. E o măsură care a fost deja introdusă de mai multe țări din UE, unde numărul de infectări e în creștere puternică. Vom analiza dacă e necesar sau nu pentru România.
Reporter: Avem un nou record negativ, medicii au recomandat să fie luate măsuri la nivel de regiune. Se ia în calcul să fie implementate măsuri precum purtatrea obligatorie a măștii sau testare în masă?
Klaus Iohannis: Dacă numărul de persoane infectate crește se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean. E important să se ia măsurile mai dure unde riscul e mai mare.
Reporter: Marcel Ciolacu a susținut azi că după alegeri guvernul intenționează să închidă din nou școlile, e posibil acest scenariu?
Klaus Iohannis: Nu, nu e posibil. Dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de minciuni pentru a se face auzit, e un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământ online înainte șl după votare pentru a permite pregătirile de vot și dezinfecția profundă. După care toată lumea revine la școală. Constat că PSD e nu doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă de împrăștierea de minciuni în public.
Reporter: Suntem fruntași în clasamentul mortalității Covid 19, cu 28 de decese la un milion de locuitori. Ați primit vreo explicație?
Klaus Iohannis: Tema spitalelor și a sănătății nu e o temă nouă, eu am atins această temă de foarte multe ori, am avut discuții chiar cu conducerea OMS, am fost în vizită în spitale și de fiecare dată am atras atenția unor lucruri care se văd simplu: sistemul nostru de spitale nu funcționează bine, prevenția e de multe ori ca și inexistentă, rezultatul e cel pe care îl vedem. Avem prea mulți români bolnavi, prea puține controale de rutină pentru a putea preveni anumite evoluții care periclitează viața. Toate aceste lucruri e schimbă în ani și ani de reformă. Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem, care se poate începe într-un mandat de 4 ani, mai bine ar fi un mandat mai lung. E o temă extrem de sensibilă și sunt foarte hotărât să-i acord toată atenția.
Reporter: Riscă România să aibă fonduri europene suspendate? Există riscul ca agențiile de rating să ne retrogradeze?
Klaus Iohannis: Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus frac; dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Agențiile cu siguranță vor schimba ratingul în mult mai rău. Pentru aceste cheltuieli nu există pur și simplu bani. Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică.
Reporter: Instanța se pronunță mâine în dosarul soțului șefei DIICOT. Veți cere revocarea sa ?
Klaus Iohannis: Dacă apare o condamnare cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Mai remarc ceva, ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească avizul, el nu s-a bazat pe acest lucru. Această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, și totuși dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aștept să miște alții rotițele.
Reporter: La mai bine de o săptămână de la începerea şcolilor, ce probleme v-a reclamat Carmen Iohannis?
Klaus Iohannis: Soția mea s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala, merge la școală cu foarte mult entuziasm, lucrurile merg bine spre foarte bine.
Reporter: Există un prag de infectări de la care se impune revenirea la starea de urgență?
Klaus Iohannis: Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, disfuncționalitățile au fost majore. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiii locale și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență, care trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajungem acolo.
Reporter: La ce prezență la vot vă așteptați?
Klaus Iohannis: Nu m-aș aventura în a evalua prezența la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu alte alegeri de acest tip.
Reporter: Se poate ajunge la o guvernare cu FMI, dacă majorarea pensiilor intră în vigoare?
Klaus Iohannis: Noi tocmai asta vrem să evităm, majorarea taxelor și vrem o creștere economică sănătoasă. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține miercuri, 23 septembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Acces pentru 1 reporter sau redactor / instituție acreditat permanent la Administrația Prezidențială”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Conferinţa va fi transmisă live pe site-ul RomaniaTV.net, de la ora 18. De asemenea, tot aici puteţi urmări declaraţiile preşedintelui în varianta live text.