Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.

Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare”, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că rectificarea bugetară ar fi trebuit să fie adoptată în şedinţa de joi a Guvernului, precizând că, din păcate, preşedintele Klaus Iohannis „nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp” să convoace CSAT pentru avizarea rectificării. Dăncilă a mai spus că, în aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„Rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul şedinţei de astăzi. Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau, poate, nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august. În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, a anunţat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Am prevăzut mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, administraţie locală, pentru acele domenii care au avut o bună execuţie bugetară, însă cu încadrarea de deficit bugetar de 2,97% din PIB”, a mai spus Dăncilă.