Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, de la ora 11.00, o şedinţă a CSAT pe tema participării Armatei la o misiune NATO cu capabilităţi navale, dar şi a strategiei naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.Întrebată cum comentează situaţia de la MApN, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a declarat că şeful statului a fost informat în permanență în legătură cu problemele de la Ministerul Apărării.
„Președintele României a fost informat în permanență în legătură cu situația din MApN, a avut un dialog, de asemenea, cu premierul, a cerut soluționarea problemelor situației din MApN, lucru care s-a întâmplat și lucrurile sunt cele pe care le știți — premierul a primit demisia din partea ministrului, iar președintele a fost de acord cu poziția premierului”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a demisionat, marţi, după ce Biroul de presă al MApN a anunţat că în luna septembrie vor exista întârzieri la plata drepturilor salariale pentru militari. Ţuţuianu a precizat că premierul Mihai Tudose i-a reproşat că a greşit în comunicarea cu el, pentru că nu l-a informat cu privire la situaţia de la MApN, dar şi în comunicarea cu presa.
„Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de el că nu i-am comunicat şi nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greşeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a anunțat ministrul Adrian Țuțuianu, după o întâlnire cu primul ministru Tudose.
Ulterior, premierul Mihai Tudose a anunţat că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu, urmând să aibă loc consultări în PSD şi în coaliţie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apărării.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, marţi, că drepturile salariale ale angajaţilor pe luna august se vor plăti eşalonat în luna septembrie, pe motiv că nu s-a efectuat rectificarea bugetară pe 2017.
„În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a anunţat că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, se arată într-un comunicat al MApN.
Potrivit sursei citate, între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit. După rectificarea bugetară, în jurul datei de 25 septembrie, se vor plăti şi restul drepturilor aferente aferente cheltuielilor de personal, însemnând chirii, normă de hrană.
Purtătorul de cuvânt a mai anunţat că preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 18-23 septembrie, la New York, la cea de-a 72-a reuniune a Adunării Generale a ONU, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
Este a doua participare a preşedintelui la acest eveniment, după vizita din 2015. În 2016, România a fost reprezentantă la Adunarea Generală a ONU de premierul de atunci, Dacian Cioloş.
„Preşedintele va particpa la Adunarea Generală ONU de la New York. Este vorba despre sesiunea cu numărul 72. Sunt, evident, o serie de acţiuni şi de întâlniri importante care se află în agenda preşedintelui, tocmai de aceea la momentul potrivit veţi primi un program detaliat, complex”, a anunţat Dobrovolschi.
Reuniunea din 2017 are tema „Concentrându-ne pe Oameni: Eforturi pentru Pace şi a Viaţă Decentă pentru toţi pe o Planetă Sustenabilă”.