În privinţa deciziei Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, preşedintele a spus că nu este pentru prima dată când CCR constată că a existat un conflict.
„Nu este prima dată când CCR constată că a existat un conflict şi aceste hotărâri sunt foarte bune pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. În rest, nu cred că trebuie luate măsuri administrative, trebuie luată ca atare decizia, studiată motivarea şi aplicat tot ce scrie acolo”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a afirmat că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.
„Una la mână, sunt foarte mulţumit de activitatea procurorilor de la DNA şi DIICOT. Asta este opinia mea. Doi, sincer, nu cred că cineva va solicita aşa ceva. (…) Foarte bine din când în când să se facă evaluări, îi ajută pe cei evaluaţi să funcţioneze mai bine”, a mai spus el.
Şeful statului a mai declarat că nu crede că cineva va solicita revocarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA.
„În politică se discută multe, multe lucruri, şi ce trebuie şi ce nu trebuie. Eu am spus că nu cred că va solicita cel care trebuie conform legii să o facă această măsură”, a spus şeful statului.
Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, el a răspuns: „Pe informaţii”. „Nu există niciun demers în sensul revocării. (…) Haideţi să aşteptăm evaluarea”, a repetat Iohannis.
În privinţa modificărilor Codurilor penale, Iohannis a spus că va aştepta să vadă forma finală a legii care va ajunge la promulgare, precizând însă că este la curent cu iniţiativele din Parlament.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o miercuri, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu procurorul general, Augustin Lazăr, discuţiile având loc la câteva zile după ce Toader a spus că va discuta atât cu procurorul general, cât şi cu procurorul-şef al DNA despre ancheta privind OUG 13 şi decizia Curţii Constituţionale, care a constatat că s-a încălcat legea în acest caz.
Ministrul Justiţiei a declarat duminică, la Antena 3, că va avea în zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.
Tudorel Toader a afirmat şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.
Luni, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.
Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciară.