Klaus Iohannis: „Dacian Cioloş a avut libertatea de a-şi alege echipa”. Ce aşteptări are de la noul Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-un interviu acordat TVR la împlinirea a un an de mandat, că este optimist cu privire la votul din Parlament pentru învestirea guvernului Dacian Cioloş. Mai mult, şeful statului a subliniat că premierul desemnat "a avut libertatea de a-şi alege echipa".
Ionela Marcu
16 nov. 2015, 20:16
Klaus Iohannis:

„Acesta cred poate sa fie si chiar cred ca va fi un guvern cu care voi colabora foarte bine. Premierul desemnat mi-a prezentat propunerile, insa am vrut sa las libertatea de a-si alege echipa si nu am intervenit in nici o speta sa propun eu pe cineva. Am vrut amandoi sa fie o lista de oameni cu care sa putem lucra bine”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a comentat şi controversata numire a lui Vasile Dâncu, fost membru al Guvernului Năstase, şi unul dintre cei pe care s-a speculat că PSD intenţiona să-i propune pentru a prelua şefia Executivului după demisia lui Victor Ponta, la Ministerul Dezvoltării.

Vasile Dâncu, dus de URGENŢĂ cu ambulanţa de la Parlament la spital înaintea AUDIERILOR din comisii

„Nu trebuie sa explic eu prezenta, ci premierul desemnat. Am discutat toate numele, nu am dorit sa refuz pe nimeni. Sunt convins ca e o echipa care va performa foarte bine. Astfel de discuţii nu s-au purtat de faţă cu mine, nu a venit niciun partid cu pretenţii la garanţii sau să fac un anumit lucru. Toată lumea şi-a spus punctele de vedere, iar eu am tras concluzii”, a explicat Klaus Iohannis. Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul desemnat Dacian Cioloş despre nevoia de transparenţă la nivelul alocării de fonduri către administraţia locală şi centrală. „Domnul prim ministru desemnat s-a angajat să găsească rapid cele mai bune soluţii şi am toată încrederea că aşa se va întâmpla”, a punctat Iohannis.

Klaus Iohannis spune că nu se teme că alegerile din 2016 vor fi viciate din cauza numirii lui Vasile Dâncu, un apropiat al PSD, la Ministerul Dezvoltării: „Alegerile de anul viitor vor fi organizate de MAI şi AEP. Nu am nici un semnal că vreuna din aceste instituţii ar avantaja sau dezavantaja vreun partid. Personal mă voi asigura ca toate măsurile care se iau pentru pregătirea alegerilor să nu lase vreo urmă de îndoială. În niciun caz nu vreau să se repete situaţia nefericită din vara-toamna anului trecut când eu am fost candidat şi a fost un scandal cu fostul guvern, care a autorizat migraţia primarilor de la un partid la altul. Astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete”.

Dacian Cioloş răspunde UNJR. De ce a desemnat-o pe Cristina Guseth la Justiţie

Klaus Iohannis a apreciat că numirea lui Petre Tobă la MAI este una inspirată, deşi acesta nu este un nume noi în sistem. „Este un specialist şi prezintă toate garanţiile care se pot cere de la cineva că este echidistant politic. Nu mi s-a părut şi nu cunosc vreun caz în care dl Tobă să fi fost acuzat de implicare. Se pot face legături, dacă se doreşte, cu tot felul de lucruri. Însă nu am avut nici un semnal că ar fi implicat în vreun fel de demers discutabil”, a punctat Klaus Iohannis.

Rugat să comenteze controversata desemnare a lui Andrei Baciu la Ministerul Sănătăţii şi revocarea lui în mai puţin de 24 de ore, Klaus Iohannis a declarat că nu crede că noul guvern va fi afectat în vreun fel. Mai mult, şeful statului consideră că nu este ceva ieşit din comun să se întâmple astfel de lucruri, în condiţiile în care timpul avut la dispoziţie de Dacian Cioloş pentru a închega noul cabinet a fost foarte scurt: „L-am contactat pe domnul Cioloş cu foarte puţin timp înainte de desemnare şi i-am propus să preia această sarcină. Domnia sa nu a avut nici un fel de propuneri, a pornit de la zero. Termenul a fost extrem de scurt, dar l-am rugat să grăbească elaborarea programului şi a listei de miniştri dată fiind situaţia internaţională. E un lucru notabil că a venit în nici o săptămână cu o listă foarte bună. Că cineva a fost retras în ultimul moment şi înlocuit nu cred că este în esenţă o problemă”:

„Sunt optimist cu privire la votul din plen. Am avut două runde de consultări cu liderii politici şi cred că a fost foarte bine. S-a văzut că există în fond două soluţii posibile propuse de liderii politici: alegeri anticipate şi un guvern independent, de tehnocraţi. Am ales varianta unui prim ministru independent pe care l-am rugat să propună un guvern tehnic, independent politic. Având în vedere toate acestea, plus afirmaţiie făcute de liderii politici, sunt optimist în privinţa votului din plenul reunit al Parlamentului”, a subliniat Klaus Iohannis.

Dacian Cioloş s-a răzgândit: COMASAREA alegerilor va fi SCOASĂ din programul de guvernare

Klaus Iohannis a subliniat că este greu să se vorbească de un program de guvernare pe termen lung: „E greu să vorbim de un termen lung, Guvernul va avea un mandat de un an de zile, până în toamna lui 2016, când sunt alegeri la termen pentru Parlamentul României. Am discutat cu domnul Cioloş că nu putem vorbi de un program de guvernare pe termen lung, dar nici nu vrea nimeni să stăm un an de zile şi pe urmă să avem alegeri. Toate lucrurile din programul de guvernare preocupă politicienii, opinia publică, sunt în atenţia societăţii civile. Ar fi greşit să nu includem proiecte de acest tip în discuţia care se va face, chiar dacă în unele cazuri va începe poate doar o consultare publică, discuţii cu specialiştii. O parte dintre ele probabil se pot finaliza, altele nu, dar ar fi păcat să nu înceapă nici măcar discuţia pe ele. În programul guvernului Cioloş sunt şi proiecte care necesită un timp mai lung de finalizare”.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre aşteptările pe care le are de la Guvernul condus de Dacian Cioloş. „Minim minimorum sper să reuşească un buget cât mai bun, un buget foarte serios care să poată fi exectuat, care să nu ne ducă spre un deficit bugetar nesustenabil nici pentru 2016, nici pentru 2017. Apoi, alegeri locale şi parlamentare foarte bine, corect şi transparent organizate. Toate celelalte lucruri merită începute, discutate şi dacă guvernul vine cu soluţii bune cu siguranţă vom avea surprize plăcute”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care ascunde un secret întunecat. Aici, mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Este interzis în 2024. Amenzile pot ajunge la 1.500 lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ministerul rus de Externe protestează față de prezența echipei RAI în regiunea Kursk
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...