Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și prefectul Nicușor Halici au trimis invitații similare și miniștrilor din Guvernul Cioloș, membrilor Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, ambasadorilor acreditați în România, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, precum și președinților de consilii județene.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, aşteptat la manifestările de Ziua Unirii de la Iaşi
Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române va începe în Focșani pe 24 ianuarie, la ora 15,30, cu o scenetă dedicată „Micii Uniri”, va continua cu alocuțiunile oficialităților administrației publice centrale și locale iar, la final, invitații și publicul vrâncean urmează a se prinde în Hora Unirii.
Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române a fost adoptată în 3 decembrie 2014 drept drept zi de sărbătoare națională de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, cu 276 de voturi „pentru”, 4 „împotriva” și 11 abțineri.
„Era firesc un asemenea demers, având în vedere că Unirea Principatelor Române, prin actul de la 24 ianuarie din Focșani, a declanșat procesul istoric care a dus la România Mare în data de 1 decembrie 1918, constituită tot după evenimente istorice petrecute pe teritoriul Vrancei în 1917. A fost, așadar, voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională. Acum este menirea noastră să marcăm cum se cuvine, prin unire de spirit și bucurie în suflete, evenimentul”, a declarat, pentru Agerpres, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.