Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a României, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023, arată președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO.
„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.
În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, se arată în mesaj.
Iohannis a promulgat legea prin care personalul sanitar încadrat în timpul stării de alertă poate rămâne pe post. Solidaritatea Sanitară: „Un act de recunoaştere morală a eforturilor”
„România este, la rândul său, un important furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaționale la care a fost sau este parte.
De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.
Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie și va sprijini partenerii săi – Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia și Herțegovina, în demersurile lor de creștere a rezilienței”, mai arată mesajul.
Președintele României spune că țara noastră și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, de cea mai extinsă și durabilă protecție concretă, zi de zi.
Ciucă, în mesajul cu prilejul Zilei NATO: Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată
Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu prilejul Zilei NATO, că, pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor români vor fi depuse toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată. „Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă””, afirmă Ciucă.
Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei NATO în România: „Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, organizaţie care împlineşte pe 4 aprilie 73 de ani de existenţă, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare şi are o importanţă mai mare ca oricând pentru securitatea României.
Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington şi la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului naţional la sediul Alianţei – a fost precedată de o apartenenţă de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, şi Alianţei Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan şi Irak.
Klaus Iohannis a semnat vineri decretele. Pleacă imediat din funcţie
Politic şi juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acţionat ca forţă militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veşnic recunoscători soldaţilor noştri şi sacrificiilor pe care aceştia le-au făcut pe câmpul de luptă.
Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă”.
Suntem decişi, mai ales în contextul actual de război la graniţele României şi ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic şi să dezvoltăm capabilităţile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, aşa cum a anunţat Preşedintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.
Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esenţial al Alianţei, care a acţionat rapid şi accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic şi a României.
România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziţionează sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Suntem prima ţară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din ţările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliţie aeriană pe cerul României împreună cu Forţele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înfiinţarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franţa.
Toate acestea sunt măsuri imediate şi pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată.
Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele naţiuni aliate ai căror cetăţeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenenţa la NATO, în alianţa transatlantică dintre America de Nord şi Europa şi în faptul aliaţii NATO sunt aici să ne protejeze.
La mulţi ani România în NATO! La mulţi ani NATO!”