Klaus Iohannis, de Ziua NATO: „România beneficiază de cele mai mari garanţii de securitate din istorie”

Premeirul Nicolae Ciucă şi preşedintele Klaus Iohannis au transmis duminică mesaje cu prilejul Zilei NATO, sărbătorită în fiecare an în prima duminică din aprilie.
Filip Stan
03 apr. 2022, 10:37
Klaus Iohannis, de Ziua NATO:

Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a României, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023, arată președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO.

„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie.

În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost și trebuie să rămână elementul central al Alianței Nord-Atlantice, așa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, se arată în mesaj.

Președintele spune că decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată.

Iohannis a promulgat legea prin care personalul sanitar încadrat în timpul stării de alertă poate rămâne pe post. Solidaritatea Sanitară: „Un act de recunoaştere morală a eforturilor”
„România este, la rândul său, un important furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat inclusiv prin eforturile depuse în cadrul misiunilor internaționale la care a fost sau este parte.

De asemenea, România rămâne angajată, prin contribuții conceptuale substanțiale, și în procesul de adaptare al NATO. În acest sens, un moment important îl va constitui Summitul NATO din luna iunie de la Madrid, când va fi aprobat un nou Concept Strategic și se vor adopta decizii importante pentru implementarea, în continuare, a obiectivelor prevăzute în Agenda NATO 2030.

Totodată, România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie și va sprijini partenerii săi – Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Bosnia și Herțegovina, în demersurile lor de creștere a rezilienței”, mai arată mesajul.

Președintele României spune că țara noastră și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, de cea mai extinsă și durabilă protecție concretă, zi de zi.

Ciucă, în mesajul cu prilejul Zilei NATO: Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu prilejul Zilei NATO, că, pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor români vor fi depuse toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată. „Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă””, afirmă Ciucă.

Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei NATO în România: „Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, organizaţie care împlineşte pe 4 aprilie 73 de ani de existenţă, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare şi are o importanţă mai mare ca oricând pentru securitatea României.

Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington şi la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului naţional la sediul Alianţei – a fost precedată de o apartenenţă de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, şi Alianţei Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan şi Irak.

Klaus Iohannis a semnat vineri decretele. Pleacă imediat din funcţie

Politic şi juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acţionat ca forţă militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veşnic recunoscători soldaţilor noştri şi sacrificiilor pe care aceştia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă”.

Suntem decişi, mai ales în contextul actual de război la graniţele României şi ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic şi să dezvoltăm capabilităţile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, aşa cum a anunţat Preşedintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esenţial al Alianţei, care a acţionat rapid şi accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic şi a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziţionează sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Suntem prima ţară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din ţările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliţie aeriană pe cerul României împreună cu Forţele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înfiinţarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franţa.

Toate acestea sunt măsuri imediate şi pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată.

Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele naţiuni aliate ai căror cetăţeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenenţa la NATO, în alianţa transatlantică dintre America de Nord şi Europa şi în faptul aliaţii NATO sunt aici să ne protejeze.

La mulţi ani România în NATO! La mulţi ani NATO!”

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'