Klaus Iohannis a făcut declaraţii cu privire la starea spitalelor din România, după accidentul tragic de la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ.
„Am avut o discuție foarte tehnică privind echipamentele medicale și rețele de electricitate din spitalele publice. Am discutat despre întreținerea lor într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical.
La ședință au participat medici și ingineri medicali. Specialiștii au prezentat o analiză a secțiilor ATI din spitalele publice, suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri COVID, inclusiv o analiză a disfuncționalităților și problemelor ce pot apărea la aceste aparate. Pentru a avea o imagine mai corectă am cerut MS și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță a echipamentelor.
E evident că fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete care vor fi puse în aplicare.
E necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale și a celor electrice. Se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță.
Un rol important îl are resursa umană, inginerii medicali. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare.
Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale, neglijate de ani de zile. Împreună cu guvernul sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat de fapt după 1989, să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii.
Va fi un efort de lungă durată care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate responsabilă, deplin angajată în slujba românilor.”, a spus Klaus Iohannis.
În curs de actualizare…
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis vor fi transmise live text pe RomaniaTv.net.
Klaus Iohannis a avut tot astăzi, de la ora 13, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19. La ședință au fost prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Raed Arafat și mai mulți specialiști în domeniul sănătății.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 18 noiembrie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban; Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat; Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Col. Dr. Dan Corneci; Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, dr. Emilian Imbri; Lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnice București, Elena Ovreiu”, a transmis Administrația Prezidențială.
Declarațiile președintelui Iohannis au loc în contextul unui nou record de infectări de coronavirus înregistrat astăzi în România.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 10.269 cazuri noi COVID în ultimele 24 de ore după efectuarea a 37.906 de teste. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice cu coronavirus de la începutul pandemiei COVID-19 în România. În ultimele 24 de ore, rata de pozitivare a fost de 27%. De asemenea, 1.174 de pacienţi sunt internaţi în prezent la ATI.
Până astăzi, 18 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 261.387 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 9.429 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 17.11.2020 (10:00) – 18.11.2020 (10:00) au fost raportate 168 de decese (102 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 62 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.
Situaţia cea mai gravă în privinţa pandemiei de coronavirus în România este la Sibiu. Incidenţa a ajuns în judeţul Sibiu la 9.01 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori. În ultimele 24 de ore s-au raportat 330 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV 2.
În judeţul Cluj, DSP a calculat o rată de infectare de 7.52 cazuri la mia de locuitori.
Alte patru judeţe au o incidenţă calculată pentru ultimele 14 zile peste 6. Este vorba despre Ilfov (6.81), Braşov (6.63), Timiş (6.59), Alba (6.25).
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivelul Municipiului București a ajuns la 5.45, în scădere faţă de marţi, când a avut 5,54. În ultimele 24 de ore, în Capitală s-au înregistrat 1.141 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 dintr-un total de 10.269 de cazuri întregistrate la nivel național.
Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Olt ( 1,73), Vrancea – 1,82 şi Gorj – 1,85.