Şeful statului a declarat că, la începutul acestui an, nu au autorizaţii 4.000 din cele aproximativ 20.000 de unităţi de învăţământ din România.
„Acest lucru înseamnă că una din cinci clădiri în care funcţionează şcoli nu are autorizaţie. Este o ruşine naţională„, a declarat Iohannis.
„Lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că e posibil ca până în toamna lui 2018 să avem o Românie modernă şi în şcoli„, a mai spus preşedintele.
Totodată, şeful statului a lansat o invitaţie la consultare publică privind o noua reformă in educaţie.
„Astazi propun sa incepem printr-o larga consultare publica o noua reforma in invatamant. O larga consultare inseamna ca invit pe toti cei interesati sa participe la consultare, si societatea civila, si sindicatele, si institutiile centrale si judetene. Invit pe toti cei care au informatii, au o gandire despre cum trebuie sa arate scoala romaneasca. Sper ca prin aceasta larga consultare, care cred ca va dura cel putin 2 ani, sa cream bazele unei adevarate reforme a invatamantului, care aduce invatamantul in secolul XXI, care transforma profund scoala, astfel incat elevul, cand termina scoala sa fie dorit la locul de munca. Propun, printr-o larga consultare publică, o nouă reforma in invatamant. Îi invit pe toti cei interesati si implicati să participe la aceasta consultare”, a spus Iohannis.
PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE ŞEFULUI STATULUI:
– Astăzi este prima zi de scoală. De multi ani ani, se intampla un lucru ciudat. In fiecare an, apare un soi de stiri neplăcute.
– auzim că multe scoli nu sunt pregatite, auzim că multe scoli nu au autorizatii de funcţionare.
– am aflat că 4.000 de cladiri din România nu au autorizatie de funcţionare, nu au autorizatie sanitară. Asta este una din cinci clădiri
– lansez Guvernului o provocare: cred ca este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni.
– cred că este posibil ca pana in toamna 2018 să avem o Românie modernă şi în scoli.
– cand incepe anul scolar 2018-2019, acest tip de stiri să nu mai existe si sa intram in serbarile Centenarului fără această rusine naţională.
– copiii din mediul rural nu au aproximativ aceeasi sansă ca cei din mediul urban
– un numar mare de tineri absolventi nu isi găsesc un loc de muncă.
– toate acestea ne duc la ideea nevoii unei reforme. Dar reforme s-au tot facut si probleme au ramas in mare aceleasi
– astăzi propun un alt demers: propun să incepem, printr-o larga consultare publică, o nouă reforma in invatamant.
– ii invit pe toti cei interesati si implicati să participe la aceasta consultare
– cred că aceasta consultare va dura cel putin 2 ani şi cred că, prin aceasta, putem să cream bazele unei reforme in invatamantul românesc.
CITEŞTE ŞI Iohannis, la Târgovişte: Vreau să RELANSEZ EDUCAŢIA ca temă de dezbatere naţională
ÎNTREBARI:
– În ce va consta provocarea adresata Guvernului?
Provocarea se va materializa in discutii probabil destul de multe pana vom gasi o solutie.
– Ar trebui ca o decizie privind refugiatii sa fie luată de Parlamentul României?
Da, este posibil o consultare a Parlamentului, dar nu este uzuală. Presedintele nu trebuie sa ceara mandat pentru a reprezenta România în Consiliul European. Miercuri voi merge in Parlament si voi aborda si aceasta chestiune.
– Romania a fost nedreptatita pentru ca nu i s-a permis sa intre pana acum in Schengen?
Nu putem pune aceste chestiuni in termeni emotionali. Spatiul Schengen este nefuncţional in momentul de fata. Aceasta chstiune va face obiectul unei discutii in CSAT.
– Lucrarea de doctorat al lui Gabriel Oprea. Vi se pare corect să ocupe in continuare pozitia de ministru si membru al CSAT?
Daca vreti sa va raspund la modul general, la modul particular nu am aceste date şi nu e treaba preşedintelui.
Daca dorim sa revenim la principiile de integritate şi la meritocratie, atunci este clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat.
Aceasta chestiune trebuie sanctionata evident de comunitatea academica care are caderea si instrumentele sa verifice aceste chestiuni dar si de societate.
La modul concret, exista diferite comisii care au si oameni pregatiti si comisiile necesare pentru a verifica aceste chestiuni.
Comunitatea academică are căderea să verifice astfel de chestiuni, in masura in care aceste acuzatii se verifica, voi avea o pozitie publica. Pana atunci, nu cred ca e bine
– Cotele de refugiati.
Nu trebuie amestecat dosarul Schengen cu problematica refugiatilor.
Incet-incet, tematica cotelor obligatorii va dispare fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Or, sa se ia o decizie care sa redeschida falia intre este si vest mi s-ar parea fundamental gresit.
Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista. Noi dorim sa participam la rezolvarea acestei chestiuni.
Cum vom face, ramane sa stabilim, trebuie sa exista discutii, un plan al Guvernului pentru a veni cu propuneri.